HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här möts grannarna på Facebook – ”Större förståelse för varandra”

Falun Här kan du byta grejer och tipsa om sådant som händer i området. Men vill du diskutera bajsande hundar och katter får du vända dig någon annanstans.
Foto: Mattias Frödén
Fredrik Dersten och Niklas Mörk är gruppens administratörer. De känner varandra sedan tidigare och tänker på ungefär samma sätt, vilket är viktigt när man administrerar en Facebookgrupp. De försöker hålla en enhetlig linje och är noga med att tonen i gruppen är schyst.

Bojsenburg och Britsarvet – Bojsen och Britsen i folkmun – är två bostadsområden i Falun som ligger bredvid varandra och som delar skola, pizzeria, bensinstation och affärer.

Sedan december 2016 har de ytterligare en sak gemensam – Facebookgruppen ”Vi som bor i Bojsenburg/Britsarvet!”

Läs ocksåAlla Faluns studenter garanteras bostad

– Min tanke var att den skulle öka trivseln och stärka gemenskapen i områdena, berättar Fredrik Dersten som startade gruppen för drygt tre år sedan.

Snabbt växte antalet medlemmar till 100–150 och Niklas Mörk, som tillsammans med Fredrik tidigt blev en av gruppens administratörer, var mer än nöjd.

– Jag tänkte att nu kan vi inte bli flera, men det bara fortsatte att växa, berättar Niklas.

Läs ocksåBoende gillar kattfritt – men Hanna förstår inte förbudet

I dag möts strax över 800 bojsare och britsare i forumet för att berätta om vad som händer i områdena, varna för tjuvar, få råd om hur man frostar av frysen, berätta om upphittade prylar, ge bort grejer, klaga på att det är skräpigt , fråga om sitt boende … Listan kan göras lång.

Men den som vill köpa eller sälja prylar ska helst vända sig någon annanstans. Sådana inlägg är i princip inte tillåtna, även om ett och annat slinker med. Det är däremot helt okej med loppisar och med barn som vill sälja grejer till förmån för sin skola eller idrottsförening.

Och den ständigt återkommande diskussionen om katter och hundar som bajsar på området satte Niklas och Fredrik till slut stopp för. Diskussionen gick på tomgång och gav ingenting.

Läs ocksåAkelius hyresgäster startar facebooksida

– Ett tag hade vi nya inlägg nästan varje dag. Vi var tvungna att göra något, förklarar Niklas.

Det är inte helt okomplicerat att administrera en Facebookgrupp. Det blir lätt en del tjafs och det händer att diskussioner spårar ur. Vid enstaka tillfällen tvingas Fredrik och Niklas att helt ta bort inlägg eller så stängs möjligheten att kommentera av. Det har också hänt att de stängt av användare, antingen för en begränsad tid eller för gott.

– Det är sådana som inte tillför något utan bara är där för att ”trolla”, säger Niklas.

Frida Jonasson tycker att gruppen är bra eftersom man får koll på vad som händer i området.

Reglerna för gruppens medlemmar kan egentligen sammanfattas i fyra ord – var schysta mot varandra! Personangrepp och hatiska inlägg får absolut inte förekomma. Samtidigt är Niklas och Fredrik måna om att inte vara för bossiga.

– Visst är det vi som bestämmer i slutändan och ibland måste vi våga sätta stopp för diskussionerna. Men vi försöker alltid att på ett ödmjukt och respektfullt sätt förklara varför vi gör det, säger Fredrik.

Men problemen ska inte överdrivas. Både Fredrik och Niklas tycker att gruppen fungerar bra och att den i stort sett sköter sig själv. Max 1–2 timmar i månaden lägger de ned på att administrera den och moderera kommentarer.

– Gruppen ger mer energi än den tar, sammanfattar Niklas.

I framtiden hoppas de att Facebookgruppen leder till att de boende i området träffas även i den ”verkliga världen”. Kanske kan man spela brännboll och grilla tillsammans i sommar?

– Jag tror mycket på att människor möts. Det skapar bättre stämning och man får en större förståelse för varandra, säger Fredrik.

Lena Franzén är inte med i gruppen men tycker ändå att det är ett bra initiativ.
Fakta: Råd för grannar på nätet

Ha ett klart syfte med gruppen. Fredriks grundtanke var att öka trivseln och skapa bättre sammanhållning i området.

Ta hjälp av andra och se till att ha roligt.

De som administrerar gruppen måste tänka något så när likadant. Annars kan det bli inkonsekvent.

Om en diskussion blir för hetsig så försök att säga till på ett respektfullt och vänligt sätt.

Säg nej till inlägg om bajsande katter och hundar. Diskussionerna ger inget och de skapar bara dålig stämning.

Att bara klaga ger inget. Tipsa om förslag på lösningar eller fråga andra om de har några idéer.

Fakta: Förtal och förolämpning

Om man blir utsatt för anklagelser på internet kan det efter polisanmälan rubriceras som förtal eller förolämpning.

Men brotten faller inte under allmänt åtal och bara i undantagsfall hjälper polis och åklagare den drabbade.

Det betyder att man oftast får driva saken på egen hand, genom att väcka ett enskilt åtal.

Källa: polisen.se

Läs också Poesins kraft – grannarnas dikter jagade bort råttorna från gården Mardrömsgrannen: våldgästade och slog sönder dörrar med hammare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.