Annons

Här nekas du bostad för betalningsanmärkning

Örebro De säger nej till betalningsanmärkningar och gamla skulder. Men svårast att få bostad är det för den som råkat komma efter med hyran. Hem & Hyra har listan.

Har du en hyresskuld. Ja, då försvåras dina chanser att får en bostad rejält. 86 av 99 svarande hyresvärdar i Mellansverige och Gävleborg säger nej till personer som har hyresskulder. 18 av dem säger nej trots att det är en äldre, redan avbetald skuld.

Men det är inte bara skulder som gäller ditt boende som kan sätta stopp för kontrakt. Hem & Hyras undersökning visar nämligen att 27 värdar säger nej även till den med betalningsanmärkning. Och 24 vägrar skriva förstahandskontrakt med människor som har skulder som inte rör boendekostnader.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nitton hyresvärdar i regionen utmärker sig. De säger nej till alla som inte har en fläckfri ekonomi.

En av dem är den kommunala hyresvärden Hammaröbostäder i Värmland.
– Vi har över 2 000 personer i kö till 65 lediga lägenheter de senaste sex månaderna. Då väljer vi att prioritera de hyresgäster som vi vet sköter sig och de som är nyinflyttade. I stället gör vi en insatts som kommunalt bolag när vi hjälper vi till med ett antal sociala kontrakt där socialen står för kontraktet i början och som efterhand kan överlåtas, säger Björn Nordenhammar som är ordförande i bolagets styrelse.

Annons

Antalet skuldsatta ökar. Bara under första halvåret 2012 har 136 personer ansökt om skuldsanering bara i Örebro län, jämfört med 102 personer föregående år. Motsvarande siffror i Värmlands län är att 81 personer ansökte om skuldsanering under första halvåret 2012 jämfört med 122 personer under samma period föregående år.

Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

För att en skuldsatt person ska få ett förstahandskontrakt, krävs ofta både goda referenser och att någon går i borgen.
En av dem är Inger Johansson. Hon har levt med skulder i 20 år. Om cirka tre år är hon fri. Faktum är att Inger Johansson har betalat sin kapitalskuld flera gånger om på grund av räntorna. Hennes skuld är i dag för liten för att hon ska få skuldsanering, så kronofogden drar över 3 000 kronor från hennes sjukersättning varje månad.
För att Inger skulle få hyra sin tvåa, krävdes att hennes äldste son blev borgensman.
– Det känns ju så fel att han som har egen familj och barn ska behöva ta ansvar för sin mamma. Men hade han inte gjort det hade jag inte fått hyra.

När Inger har behövt nya glasögon har hon fått begära anstånd från kronofogden. Ett laga tänderna har hon inte gett sig råd till. Det är dyrt att vara fattig också.
– Jag kan inte storhandla eller handla billigt utan bil men jag unnar mig ett busskort. Pippi har jag fått som fodervärd och hon är min bästa tröst.

Annons

Vad är det värsta med att ha skulder?
– Det är att inte kunna unna mig eller barnbarnen något extra, säger Inger Johanson.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Här är listan: Bolag som säger JA, NEJ & KANSKE till den med betalningsanmärkningar & skulder

Hyresvärd (P=privat) Får den med betalningsanmärkning
hyra av er?
Får den med andra skulder än
hyresskulder hyra av er?
Hammaröbostäder   NEJ NEJ
Stiftelsen Karlstadshus  IBLAND NEJ
Karlstads bostads  JA JA
Hyresbostäder Karlskoga IBLAND  IBLAND
Säfflebostäder IBLAND   IBLAND
Grums Hyresbostäder IBLAND    IBLAND
Lindesbergsbostäder IBLAND   IBLAND
Hallbo IBLAND    IBLAND
Norabostäder  IBLAND IBLAND
Årjängs Bostads    IBLAND IBLAND
Torsby Bostäder IBLAND   NEJ
Hällefors bostads    NEJ    NEJ
Laxåhem    IBLAND    IBLAND
Kumla Bostäder    IBLAND    IBLAND
Kristinehamnsbostäder  IBLAND    IBLAND
LekebergsBostäder IBLAND    IBLAND
Degerforsbyggen   IBLAND   JA
Askersundsbostäder   IBLAND   IBLAND
Örebro bostäder   JA   IBLAND
Stiftelsen Björkåsen   IBLAND   IBLAND
Ljusnarsbergs Fastighets   NEJ    NEJ
Din Bostad i Karlstad (P)    NEJ    NEJ
LE Lundbergs (P) Örebro NEJ    NEJ
Willhem (P) Karlstad    NEJ    NEJ
Stena Fastigheter (P)    NEJ    NEJ
Akelius (P)   NEJ  NEJ

Svaret ”Ibland” kan innebär allt från att hyresvärdarna godkänner hyresgäster som har obetalda skulder under 10 000 kronor till att de kräver kommunal hyresgaranti. Men i de flesta fall kräver bostadsbolagen en borgensman.

Fakta: Så här gjorde vi

Hem & Hyra frågade 99 bolag och stiftelser bolag i länen Gävleborg, Dalarna, Uppland, Västmanland, Sörmland, Värmland & Örebro om vilka regler de använder sig av när de ska hyra ut till en ny hyresgäst. Med skuld menas att personen har skulder som gått till Kronofogden för indrivning.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.