HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här nekas du bostad för betalningsanmärkning

Örebro De säger nej till betalningsanmärkningar och gamla skulder. Men svårast att få bostad är det för den som råkat komma efter med hyran. Hem & Hyra har listan.

Har du en hyresskuld. Ja, då försvåras dina chanser att får en bostad rejält. 86 av 99 svarande hyresvärdar i Mellansverige och Gävleborg säger nej till personer som har hyresskulder. 18 av dem säger nej trots att det är en äldre, redan avbetald skuld.

Men det är inte bara skulder som gäller ditt boende som kan sätta stopp för kontrakt. Hem & Hyras undersökning visar nämligen att 27 värdar säger nej även till den med betalningsanmärkning. Och 24 vägrar skriva förstahandskontrakt med människor som har skulder som inte rör boendekostnader.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Men nitton hyresvärdar i regionen utmärker sig. De säger nej till alla som inte har en fläckfri ekonomi.

En av dem är den kommunala hyresvärden Hammaröbostäder i Värmland.
– Vi har över 2 000 personer i kö till 65 lediga lägenheter de senaste sex månaderna. Då väljer vi att prioritera de hyresgäster som vi vet sköter sig och de som är nyinflyttade. I stället gör vi en insatts som kommunalt bolag när vi hjälper vi till med ett antal sociala kontrakt där socialen står för kontraktet i början och som efterhand kan överlåtas, säger Björn Nordenhammar som är ordförande i bolagets styrelse.

Antalet skuldsatta ökar. Bara under första halvåret 2012 har 136 personer ansökt om skuldsanering bara i Örebro län, jämfört med 102 personer föregående år. Motsvarande siffror i Värmlands län är att 81 personer ansökte om skuldsanering under första halvåret 2012 jämfört med 122 personer under samma period föregående år.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

För att en skuldsatt person ska få ett förstahandskontrakt, krävs ofta både goda referenser och att någon går i borgen.
En av dem är Inger Johansson. Hon har levt med skulder i 20 år. Om cirka tre år är hon fri. Faktum är att Inger Johansson har betalat sin kapitalskuld flera gånger om på grund av räntorna. Hennes skuld är i dag för liten för att hon ska få skuldsanering, så kronofogden drar över 3 000 kronor från hennes sjukersättning varje månad.
För att Inger skulle få hyra sin tvåa, krävdes att hennes äldste son blev borgensman.
– Det känns ju så fel att han som har egen familj och barn ska behöva ta ansvar för sin mamma. Men hade han inte gjort det hade jag inte fått hyra.

När Inger har behövt nya glasögon har hon fått begära anstånd från kronofogden. Ett laga tänderna har hon inte gett sig råd till. Det är dyrt att vara fattig också.
– Jag kan inte storhandla eller handla billigt utan bil men jag unnar mig ett busskort. Pippi har jag fått som fodervärd och hon är min bästa tröst.

Vad är det värsta med att ha skulder?
– Det är att inte kunna unna mig eller barnbarnen något extra, säger Inger Johanson.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Här är listan: Bolag som säger JA, NEJ & KANSKE till den med betalningsanmärkningar & skulder

Hyresvärd (P=privat) Får den med betalningsanmärkning
hyra av er?
Får den med andra skulder än
hyresskulder hyra av er?
Hammaröbostäder   NEJ NEJ
Stiftelsen Karlstadshus  IBLAND NEJ
Karlstads bostads  JA JA
Hyresbostäder Karlskoga IBLAND  IBLAND
Säfflebostäder IBLAND   IBLAND
Grums Hyresbostäder IBLAND    IBLAND
Lindesbergsbostäder IBLAND   IBLAND
Hallbo IBLAND    IBLAND
Norabostäder  IBLAND IBLAND
Årjängs Bostads    IBLAND IBLAND
Torsby Bostäder IBLAND   NEJ
Hällefors bostads    NEJ    NEJ
Laxåhem    IBLAND    IBLAND
Kumla Bostäder    IBLAND    IBLAND
Kristinehamnsbostäder  IBLAND    IBLAND
LekebergsBostäder IBLAND    IBLAND
Degerforsbyggen   IBLAND   JA
Askersundsbostäder   IBLAND   IBLAND
Örebro bostäder   JA   IBLAND
Stiftelsen Björkåsen   IBLAND   IBLAND
Ljusnarsbergs Fastighets   NEJ    NEJ
Din Bostad i Karlstad (P)    NEJ    NEJ
LE Lundbergs (P) Örebro NEJ    NEJ
Willhem (P) Karlstad    NEJ    NEJ
Stena Fastigheter (P)    NEJ    NEJ
Akelius (P)   NEJ  NEJ

Svaret ”Ibland” kan innebär allt från att hyresvärdarna godkänner hyresgäster som har obetalda skulder under 10 000 kronor till att de kräver kommunal hyresgaranti. Men i de flesta fall kräver bostadsbolagen en borgensman.

Fakta: Så här gjorde vi

Hem & Hyra frågade 99 bolag och stiftelser bolag i länen Gävleborg, Dalarna, Uppland, Västmanland, Sörmland, Värmland & Örebro om vilka regler de använder sig av när de ska hyra ut till en ny hyresgäst. Med skuld menas att personen har skulder som gått till Kronofogden för indrivning.

Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.