Annons

Heimstaden tvingas backa – felaktig folkbokföring sågas som skäl för uppsägning

Malmö Hyresgästen i Malmö hade adress på en annan plats än där han bodde och blev uppsagd. Men detta räcker inte för att kasta ut honom, enligt vägledande instansen Svea hovrätt, som låter mannen bo kvar i sin etta.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästen, en idag 55-årig man, har under flera års tid haft registrerad adress på en plats i Malmö samtidigt som han bott någon annanstans.

För fyra år sedan försökte dåvarande värden Akelius kasta ut mannen, motiverat med folkbokföringen och att hyresgästen saknade behov av enrummaren. Värden drog senare tillbaka kravet men i fjor upptäckte någon igen att adressen inte stämde. Denna gång var det personal som arbetar på Heimstaden, som idag har tagit över hyreshuset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Heimstaden skylt

Många stora fastighetsägare arbetar numer på detta sätt med systematiserade kontroller av hyresgästers folkbokföringsadresser. En adress som inte matchar personens kontrakt ses av värdarna som ett tecken på en svartuthyrning. Det kan även tolkas som att personen inte längre har något behov av sin lägenhet. Båda resonemangen ligger ofta till grund för uppsägningar.

Blev uppsagd två gånger för falsk adress

Förra våren, några månader efter att Heimstadens ”interna kontroll” hade uppmärksammat 55-åringens adress, blev han åter uppsagd.

”Anledningen till uppsägningen år att du saknar behov av lägenheten då du har din bostadsfråga löst på annat håll”, stod det i brevet som värden skickade till honom.

Annons

Bostadsbolaget tolkade alltså uppgifterna i folkbokföringsregistret som att mannen längre bodde i bolagets hus. Hyresnämnden godkände uppsägningen och menade att mannen var tvungen att flytta.

55-åringen har förklarat omständigheterna, att adress och bostad inte matchar, med att han hjälpt en anhörig med en andrahandsuthyrning. Detta eftersom den anhörige inte kan få ett eget kontrakt.

Läs ocksåSkrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brottEn lagbok. En brevlåda på en gräsbevuxen tomt.

Nu tvingas Heimstaden och hyresnämnden att backa efter att Svea hovrätt tittat på fallet. Det var Dagens juridik som var först med att uppmärksamma resultatet i målet.

Bevisbördan ligger på hyresvärden

Hovrätten skriver i sitt beslut att en registrerad folkbokföringsadress är en uppgift som kan peka mot var en person bor, men att registreringen i sig inte är ett bevis. Domstolen påpekar att det fortfarande är hyresvärden som måste bevisa var en person bor, inte hyresgästen, och att förklaringar från den boende ska tas med i bedömningen.

Enkelt beskrivet: en bra förklaring trumfar en felaktig adress, om det inte finns några andra bevis. Rätten väljer i detta fall att tro på mannens förklaring och slår fast att 55-åringen ska behålla sitt kontrakt.

Annons
Läs ocksåMan riskerar fängelse för folkbokföringsbrottDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Det är inte möjligt att överklaga domen och Svea hovrätts beslut är prejudicerande för kommande tvister mellan hyresgäster och fastighetsägare. Juristerna på Hyresgästföreningen hanterar återkommande uppsägningar av medlemmar som är kopplade just till folkbokföringsadresser. Där har man redan uppmärksammat den färska domen.

– Det här fallet är väldigt tydligt formulerat, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningens riksförbund, och fortsätter:

– Utgångspunkten är att du ska vara folkbokförd där du bor. Om du mot förmodan inte är det och fastighetsägaren säger upp dig så betyder inte det per automatik att du blir av med din bostad. Men det är klart att det finns en risk och det kommer vägas in. Jag vill absolut inte uppmana människor att inte vara folkbokförda där de bor, tvärtom, det tycker vi är viktigt, säger han.

Straffrättsligt ska du vara skriven där du bor, detta efter en lagändring sommaren 2018. Den som registrerar fel adress riskerar efter kort tid att begå ett brott.

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.