Annons

Man riskerar fängelse för folkbokföringsbrott

Halland En man åtalas för grovt folkbokföringsbrott och riskerar fängelse. Enligt åklagaren har mannen låtit bli att ändra sin adress, trots att han inte bor där han är skriven. Mannen själv erkänner men säger att han inte ändrat adress för att han har blivit hotad.
De fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.
Foto: Polisen
De fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

Så sent som förra året dömdes mannen till dagsböter för folkbokföringsbrott av normalgraden. Nu riskerar han upp till två års fängelse för grovt folkbokföringsbrott, då han enligt åklagaren fortsatt att uppge adresser som han inte bor på.

Gjorde husrannsakan

Det misstänkta brott som Halmstads tingsrätt nu ska ta ställning till upptäcktes i samband med att Kronofogden skulle mäta ut ett fordon som tillhör mannen och åkte ut till en bostad i Halland. För de poliser som också var på plats och skulle hjälpa Kronofogden berättade mannen att han bodde där.

Eftersom mannen var skriven på en annan adress gjorde polisen en husrannsakan och upprättade en anmälan om misstänkt folkbokföringsbrott.

Annons

Hyr bostad i Halland

Mannen själv berättar i polisförhör att han hyr en bostad på den adress i Halland dit polisen kom, men inte är skriven där eftersom det finns en hotbild mot honom. Bland annat handlar det om att någon för honom okänd person förstört hans bil och rispat dörren till hans tidigare bostad. Detta var också anledningen till att han lämnade felaktiga uppgifter till folkbokföringen förra gången, säger han.

Mannen säger också att han ansökt hos Skatteverket om att få skyddade personuppgifter men fått avslag.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt åklagaren handlar det denna gång om ett grovt brott eftersom ”brottsligheten utövats systematiskt och utgör lagtrots”.

Läs också Hemlösa och utsatta görs till kriminella när staten vill ta kontroll över adresskaoset Hem & Hyras granskning vinner Guldspaden Balders ägare åtalas för folkbokföringsbrott Allt fler fuskar med felaktiga adresser Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.