Annons

Skrev sig på obebyggd tomt – misstänks för brott

Halland Mannen köpte en obebyggd tomt, satte upp en brevlåda och skrev sig där. Nu har han åtalats för folkbokföringsbrott då han samtidigt hade ett lägenhetskontrakt hos ett kommunalt bostadsbolag.
En lagbok. En brevlåda på en gräsbevuxen tomt.
Foto: Tommy Hvidtfeldt/Polisen
Tomt. Mannen skrev sig på en obebyggd tomt, där det bara fanns en brevlåda uppsatt. Nu är han misstänkt för folkbokföringsbrott.

När en polispatrull i våras åkte ut till en mindre ort på den halländska landsbygden upptäckte poliserna en obebyggd tomt, där någon satt upp en brevlåda med ett mansnamn.

Hade redan hyreskontrakt

Men när poliserna kontrollerade namnet på brevlådan visade det sig att personen i själva verket hade ett hyreskontrakt med Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB sedan början av 2022.

Annons

Förundersökningen har också visat att han köpt tomten av en annan kommun. Mannen har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt och är misstänkt för folkbokföringsbrott.

Grannar vittnade

Mannen själv säger att han visst bott på den obebyggda tomten men att det då var i en husvagn som han senare gjort sig av med. Grannar som polisen har pratat med säger dock att de aldrig sett någon husvagn men däremot att den nu åtalade mannen har varit där vid några tillfällen och hämtat posten.

Annons
Fakta: Så här ska du skriva dig
  • Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.
  • Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.
  • Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.
  • Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Läs också Guide till hemförsäkringar JO kritiserar polisen efter slarvig adressrazzia – smygläste Fares brev och granskade mediciner Man riskerar fängelse för folkbokföringsbrott Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.