Annons

”Helt ofattbara uthyrningskrav”

Nyheter Nye bostadsministern är starkt kritisk till de krav som många värdar ställer för att få hyra. "Det är en diskriminering vi tillåtit alldeles för länge", säger Peter Eriksson (MP).
Foto: Conny Pettersson
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och moderaternas bostadspolitiske talesperson Ewa Thalén Finné diskuterar om varför bostadssamtalen kraschade. Till vänster David Lega, kommunalråd i Göteborg (KD).

Bostadsfrågan är en av de hetaste under årets politikervecka i Almedalen. Det handlar om hur vi ska bygga så många nya bostäder som behövs, men också om att de med begränsad ekonomi ska ha råd att efterfråga det som byggs.

Enligt Hem & Hyras stora undersökning så säger drygt en tredjedel (34 procent) av de kommunala bostadsbolagen nej till dem som har socialbidrag. Nästan lika många (28 procent) kräver att personen har en inkomst som är tre gånger så hög som hyran. Och inte nog med det: Nära hälften av de kommunala bostadsbolagen säger nej till att räkna med bidrag, exempelvis bostadsbidrag, i kalkylen.
Nye bostadsministern Peter Eriksson (MP) är en av dem som reagerar på värdarnas krav. På ett seminarium anordnat av byggbolaget Veidekke på temat ”Dags för en ny social bostadspolitik” passade han på att kritisera de höga krav som många värdar ställer:

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– De är helt orimliga och ofattbara. Det här är en diskriminering vi tillåtit alldeles för länge och det måste bli en ändring, sade Peter Eriksson.

Diskussionerna kom annars mycket att handla om hur stor betydelse det får att de blocköverskridande bostadssamtalen slutade i fiasko. Peter Eriksson anser att det hade kunnat gå att komma överens om det funnits en vilja hos allianspartierna. Moderaternas bostadspolitiska talesperson Eva Thalén Finné kontrade med att hon velat se mer långtående ändringar än de 22 förslag som regeringen presenterat och som det finns en riksdagsmajoritet för.

Annons

När det gäller uthyrningskraven är Eva Thalén Finné emellertid inne på samma linje som bostadsministern. När hon fick beskriva de problem som finns för svaga grupper dök värdarnas krav upp på nytt.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Många bostadsbolag accepterar inte försörjningsstöd som inkomst när betalningsförmågan bedöms, sa hon på ett seminarium anordnat av bostadsrättsorganisationen HSB med titeln ”Sista chansen för en social bostadspolitik”.

Där fanns även finansminister Magdalena Andersson (S) på plats för att prata bostäder. Hon menade att kompetensförsörjningen inom byggbranschen kommer att vara en stor utmaning som ofta glöms bort.

Annons

De 22 förslagen som regeringen presenterat är ett ”rejält paket som kommer att göra skillnad”, enligt finansministern. Dessutom lyfte hon fram investeringsstödet för hyresrätter som regeringen beslutat om, men som ännu inte går att söka, som ett sätt att få fram fler billiga hyresrätter och öka rörligheten i bostadsbeståndet.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"
Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.