HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höga villapriser påverkar knappt halländska hyresnivåer

Halland Köper du en villa i Kungsbacka får du i snitt betala nästan 400 procent mer än om du gör det i Hylte. Men hyr du är det ingen större skillnad.
Foto: Petra Martinsson
Blazenka Ivanov bor i Hylte. Här är villapriserna lägst i Halland.

I Kungsbacka kostar ett hus på 140 kvadratmeter i snitt 4,9 miljoner kronor. Ingen annanstans i Halland är det så dyrt. I kuststaden Halmstad är det inte heller billigt och snittpriset ligger på 3,5 miljoner. Några mil inåt landet ligger Hylte och här känns ett villaköp minst i plånboken då ett lika stort hus kostar 960 000 kronor.

Villapriser
Det är 400 procent mellan villapriserna i länet. Staplarna anger kvadratmeterpriset i genomsnitt/kronor.

Skillnaden mellan det billigaste och dyraste huset i Halland är nästan 400 procent men när det kommer till hyrorna är läget annorlunda, närmare bestämt  som mest 20 procent.

Så här vill Hyresgästföreningen att det ska vara. Det ska inte vara någon större skillnad i hyresnivåer beroende på var du bor i landet.

– Marknadsivrare vill ha högre hyror där efterfrågan är större. Ur ett efterfrågeperspektiv kan resonemanget hålla men inte utifrån ett samhällsperspektiv. Inte minst skulle det vara att dra proppen ur vissa bostadsbolag, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Vissa skillnader tycker han att ska finnas. Vissa orter är under hög press, det byggs mycket och värdar underhåller mer. Det är också vanskligt att jämföra hyror städer emellan. Har det byggts nytt i en kommun drar snitthyran i väg. Hyror i nyare fastigheter ligger högre än i äldre bestånd.
Det som gör att hyrorna är relativt lika är att bostadsbolagens kostnader i är likartade och att förhandlingssystemet med brukshyra innebär att lägenheter i samma skick och standard ska ha likvärdiga hyror.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Att fastighetsägarnas kostnader i stort är desamma menar också Anna Wiking, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd. Enligt henne är det en anledning till att skillnader mellan hyror aldrig kommer att skilja sig åt lika mycket som villapriser. En annan är att det innebär en risk att köpa hus.

I motsats till Hyresgästföreningen jobbar Anna Wiking för större hyresskillnader.
– Vi vill att hyresnivåerna i högre grad ska spegla efterfrågan. Det skulle betyda högre hyror på vissa orter och sänkta på andra.

Enligt Anna Wiking skulle effekten bli att fler investerar i hyresrätten, bostadsbristen minskar och rörligheten ökar vilket gagnar alla. För att det ska bli möjligt måste avtalsfriheten mellan hyresvärd och hyresgäst öka.
Peter Olsén tror inte ett skvatt på att hyrorna på något håll skulle sänkas.
– Jag har svårt att tror att fastighetsägarna skulle visa solidaritet, nej, större skillnader skulle innebära högre hyror överallt.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Hem&Hyra åkte till Hylte som har Hallands lägsta snitthyror. Där träffade vi Blazenka Ivanov. Sedan åkte vi fem mil till kusten och Halmstad. En helt annan stad.

Snitthyror i Halland

Hyresrätt kr/kvadrat/månad
Hyltebostäder 77
Varberg 77
HFAB, Halmstad 85
Fabo, Falkenberg 86
Laholmshem 87
Eksta, Kungsbacka 93
Kvadratmeterpriser villor

Villa kr/kvadratmeter
Hylte 6 880
Laholm 16 700
Falkenberg 19 000
Halmstad 25 360
Varberg 26 180
Kungsbacka 34 900

Fakta: Källor

Hyresgästföreningen har räknat fram snitthyror i allmännyttan. De är ungefär lika hos privata värdar. Övrig statistik kommer från Svensk mäklarstatistik, mars 2019.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.