Annons

Hovrätten: Tillvalet ska vara kvar

Ljungby Två hyresgäster i Ljungby förlorar i hovrätten och måste behålla sin kombitvättmaskin som tillval.

När hyresgästerna flyttade in i sin lägenhet 2009 gjorde de ett tillval om att ha en kombitvättmaskin i lägenheten för en månadskostnad på 200 kronor.

Anledningen var att tvättstugan var försedd med myntautomater och i stället för att behöva betala varje tvätt med mynt såg de tillvalet som ett bättre alternativ.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fem år senare, i maj i år, togs myntautomaterna i tvättstugan bort och i stället höjdes hyran för alla hyresgäster med 30 kronor, vilket förhandlades fram med Hyresgästföreningen.

Den förändringen fick de två hyresgästerna att vilja återgå till att använda tvättstugan och med hjälp av Hyresgästföreningen ville de att tillvalet tas bort. Det gick hyresvärden Ljunglunden, Heimstaden, inte med på.

Annons

I hyresnämnden gick hyresgästerna bet. Nämnden ansåg att tillvalet inte kan sägas upp.

Läs ocksåPrischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronorEldstad och pengar.

Den bedömningen gör även hovrätten som skriver i sitt beslut:

”Oavsett vad hyresgästerna hade för skäl till att de gjorde tillvalet av kombitvättmaskin och vad de eventuellt skulle ha haft för kostnader om de använt de tidigare myntautomaterna i den gemensamma tvättstugan bedömer hovrätten, på samma sätt som hyresnämnden, att hyresvillkoret avseende högre hyra för kombitvättmaskinen är skäligt. Överklagandet ska därför avslås.”

Läs mer:

Annons
Läs ocksåSå blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp

Tillval får inte väljas bort

Hon varnar för dyrt tillval

Läs också Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val” Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.