HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten: Tillvalet ska vara kvar

Ljungby Två hyresgäster i Ljungby förlorar i hovrätten och måste behålla sin kombitvättmaskin som tillval.

När hyresgästerna flyttade in i sin lägenhet 2009 gjorde de ett tillval om att ha en kombitvättmaskin i lägenheten för en månadskostnad på 200 kronor.

Anledningen var att tvättstugan var försedd med myntautomater och i stället för att behöva betala varje tvätt med mynt såg de tillvalet som ett bättre alternativ.

Läs ocksåNu kan tillval bli ännu dyrare

Fem år senare, i maj i år, togs myntautomaterna i tvättstugan bort och i stället höjdes hyran för alla hyresgäster med 30 kronor, vilket förhandlades fram med Hyresgästföreningen.

Den förändringen fick de två hyresgästerna att vilja återgå till att använda tvättstugan och med hjälp av Hyresgästföreningen ville de att tillvalet tas bort. Det gick hyresvärden Ljunglunden, Heimstaden, inte med på.

I hyresnämnden gick hyresgästerna bet. Nämnden ansåg att tillvalet inte kan sägas upp.

Läs ocksåLag ska ge mer valfrihet - men tillvalen kan bli dyra i längden

Den bedömningen gör även hovrätten som skriver i sitt beslut:

”Oavsett vad hyresgästerna hade för skäl till att de gjorde tillvalet av kombitvättmaskin och vad de eventuellt skulle ha haft för kostnader om de använt de tidigare myntautomaterna i den gemensamma tvättstugan bedömer hovrätten, på samma sätt som hyresnämnden, att hyresvillkoret avseende högre hyra för kombitvättmaskinen är skäligt. Överklagandet ska därför avslås.”

Läs mer:

Läs ocksåHyresvärd nekar egen diskmaskin

Tillval får inte väljas bort

Hon varnar för dyrt tillval

Läs också Billigare lägenheter kan bli verklighet i Helsingborg Ingen ny lag om tillval

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.