Annons

Hyra del av rum var som att bo på pensionat

Nyheter ​Hyresnämnden tyckte att boendet var att likställa med att hyra ett studentrum.Hovrätten gör en annan bedömning och likställer hyresförhållandet med att bo på bed and breakfast.

​Två unga kvinnor hyrde i september 2009 del i ett rum samt tillgång till kök av en lägenhetsinnehavare i Uppsala. De betalade 3 000 kronor var i hyra. Alldeles för mycket tyckte de och vände sig med hjälp av Hyresgästföreningen till hyresnämnden för att i efterhand få tillbaka halva hyran.

Kvinnorna jämförde med vad ett studentrum i området kostar.
Den uthyrande kvinnan hade en annan syn på under vilka förutsättningar som hon hyrde ut sin lägenhet på 70 kvadratmeter under en månad. Hon menar att boendet närmast var att likna med att bo på bed and breakfast. Möbler, förbrukningsartiklar och till och med vissa livsmedel har ingått i hyran. Den ena av kvinnorna har studerat i obetydlig omfattning och mest umgåtts med den andra kvinnan. Hon har med andra ord hyrt lägenheten för fritidsändamål, enligt lägenhetsinnehavaren.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresnämnden gick på andrahandshyresgästernas linje och dömde lägenhetsinnehavaren att betala tillbaka 900 kronor vardera till de två kvinnorna.
Hovrätten gör en annan bedömning. Eftersom förbrukningsartiklar ingått och att kvinnorna bara hyrde lägenheten i en månad var hyran på 3 000 kronor vardera rimligt. Hovrätten ändrar därför hyresnämndens beslut.

Annons
Läs också Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.