Annons

Hyresgäster får inte ombilda kritiserad fastighet

Nyheter Fastighetsägaren vill sälja huset till ett helägt förvaltningsbolag. Hyresgästerna är trötta på misskötseln och vill ombilda sina lägenheter. Hovrätten går på fastighetsägarens linje och avslår hyresgästernas krav.​
Det var i februari i år som ärendet först nådde hyresnämnden i Stockholm. Fastighetsägaren, en familj bestående av en kvinna och hennes två barn, planerar av ekonomiska skäl att sälja huset i Vasastan i centrala Stockholm till ett helägt förvaltningsbolag.
I samband med försäljningen sökte fastighetsägaren undantag från den så kallade hembudsskyldigheten som säger att ägaren inte kan sälja fastigheten till någon annan utan att först erbjuda en eventuell bostadsrättsförening i huset möjlighet att köpa.
 
Hyresgästerna, som hävdar att huset under längre tid skötts mycket dåligt, är skeptiska till familjen som fastighetsägare och befarar att misskötseln kommer att fortsätta under det helägda förvaltningsbolaget.
Hyresgästerna har därför bildat en bostadsrättförening med syfte att ta över fastigheten.
Hyresnämnden gick i sitt beslut från i mars på fastighetsägarens linje och medgav undantag från hembudsskyldigheten. 
 
Detta eftersom det är samma personer som äger fastigheten som även ligger bakom förvaltningsbolaget och ägarförhållandena skulle därför inte påverkas, enligt hyresnämnden.
Hyresgästerna överklagade till hovrätten som även den nu går på fastighetsägarens linje. Hyresrätterna förblir hyresrätter.
 

Annons
Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.