Annons

Hyresgästerna åker ut från Balders lokal i Åstorp

Åstorp Lokalen har använts i många år. Plötsligt ville värden ha 57 000 kronor i hyra. Nu tvingas den lokala hyresgästföreningen lämna.
Foto: Petra Martinsson
Magnus Delander, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, ger inte upp.

Lokalen är så gott som tömd och det som återstår är att lämna tillbaka nycklarna.

I många år har hyresvärdar runt om i Sverige haft gemensamhetslokaler till hyresgäster. Det naturliga har varit att om det finns en lokal hyresgästförening i området har den ansvarat för lokalen. Så också på Dala i Åstorp. Men nu åker föreningen och hyresgästerna ut.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Först fick de höra att lokalen skulle byggas om till bostäder men när det inte verkade bli av ville värden börja ta betalt för elen men det hann knappt diskuteras innan hyresvärden Balder meddelade att de ville ha 57 000 kronor i årshyra.
– Det är inte aktuellt, var skulle vi få pengarna ifrån?  Vi får flytta ut. Vi erbjöds en lokal i Hyllinge som ligger flera kilometer bort men det går inte, tänk bara på de äldre. Först tänkte vi att nu måste vi lägga ner allt men vi har bestämt oss för att fortsätta, säger Magnus Delander som är ordförande i den lokala föreningen.

Annons

Lokalen har varit basen för föreningen på Dala och en samlingsplats, bland annat för äldre hyresgäster som är många i området.
– Vi får försöka hålla moralen uppe men det är inte så lätt. Vi får träffas hemma hos varandra och vi vill köpa ett tält som vi kan ha utomhus. Vi ger inte upp, vi vill fortsätta vara en röst för hyresgästerna.

Läs ocksåHyresgästföreningens lokaler kartläggs

För hyresvärden Balder handlar det om ekonomi. De har fått bygglov och säger att de tänker bygga om lokalen till två bostäder.
– Det är ren och skär ekonomi, jag kan inte förvara lokalen uppåt, säger Daniel Lindbäck områdeschef Åstorp/Helsingborg.

Enligt hans uträkningar skulle det kosta bostadsbolaget 400 000 kronor per år om Hyresgästföreningen stannar i lokalen. Då tänker han på att bostadsbolaget idag bjuder på hyran, han räknar också med uteblivna hyror från två lägenheter och elkostnader. Enligt Lindbäck får den lokala föreningen också, om den vill, tillgång till lokalen i Hyllinge. Han tycker inte att avståndet är en fråga. Det är oklart när ombyggnaden kommer att ske men den börjar troligtvis nästa år. Det var inte ett alternativ att lokalen kunde användas så länge.
– Vi behöver den tom innan vi kan börja en projektering.

Annons

Magnus Djerf som är verksamhetsansvarig på Hyresgästföreningen region Norra Skåne tycker att det är mycket bra att den lokala styrelsen fortsätter.
– Det kan komma tillfällen som vi måste vara starka tillsammans. Jag hoppas att Balder kommer att förstå att det är bättre ett ha ett samarbete med hyresgästerna än att inte ha det, säger han.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren
Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Första stora hyresuppgörelsen 2024 - Balder höjer med 4,5 procent i snitt: "Rimlig kompromiss" Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.