Annons

Hyresgästerna fick bo på hotell efter branden

Malmö För grannarna på Fri­is­ga­tan i Malmö startade problemen en sen natt förra sommaren uppe på vinden. "De har rivit ut allt för­ut­om toaletten i min gamla lägenhet", säger Niklas Bokerud.
Räddningstjänsten följde släckningsgarbetet från ovan med hjälp av en drönare.

Det är julinatt i Malmö och en rekordvarm sommar. Gatorna i Södra Innerstaden är fyllda av folk.

Någonstans uppe på vinden i huset på Fri­is­ga­tan suger elden åt sig syre och får fart. Först känns bara lukten. Hyresgästerna börjar lägga märke till att något är fel och sedan går allt väldigt snabbt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Klockan har precis slagit två på natten när den första personen knappar in 112 på telefonen. Någonstans här omkring vaknar Niklas Bo­ke­rud i sängen uppe på den fjärde våningen.

Se Räddningstjänsten Syds drönarfilm från brandnatten:

Läs ocksåSexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

– Det var en massa bankande och plingande på dörren. De sa att det brann och jag hann inte tänka så mycket, säger han.

Grannen Marie-Louise Götstedt väcks på samma satt. Hon rafsar snabbt ihop sina värdesaker och lämnar bostaden.
– Jag tänkte i alla fall på att gå ner för trapporna och inte ta hissen, säger hon.

När räddningstjänsten anländer har elden redan brutit genom taket så att lågorna syns. Grannarna samlas nere på gatan som är fylld av rök. Två privatpersoner har strax innan dess försökt få stopp på branden med en brandsläckare men utan att lyckas. En vägg av värme hindrar alla försök att komma nära.

Läs ocksåGängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen"

De kommande timmarna sprutar brandmännen mer än 3 000 liter vatten över huset och det forsar ner längs fasaderna och tar sig ända ner till källaren. Poliser bryter upp lägenhetsdörrar för att säkerställa att ingen lämnas kvar. De boende samlas i en lokal några kvarter bort och en kvinna förs till sjukhus med rökskador.

Annons

Det finns samtidigt risk att takkonstruktionen ska ge efter och rasa och att lösa delar ska falla och skada människor på gatan.

Dagen efter visar sig resultatet: En utbränd vind samt rök- och vattenskadade lägenheter.

– Det var ju sommar och varmt Jag hade inte stängt altandörr eller fönster och det kom in mycket vatten. Det läckte även från trappen och taket, säger Niklas Bo­ke­rud sex månader senare.

Hemma hos Marie-Louise Götstedt såg det likadant ut.
– Det var massor med vatten i lägenheten och golvet hade lyft, säger hon.

Men hur branden startade kommer med stor san­no­lik­het ingen någonsin att få veta. Specialhundar sökte efter spår av brännbara vätskor och brottsplatstekniker försökte ta reda på var elden först tog fart. Men utan resultat. Vinden var så pass skadad att alla eventuella spår hade förstörts. Po­lisen lade ner utredningen.
– Vi kunde inte hitta någon brandorsak eller var det hade börjat. Vi hade ingenting att gå på, säger för­un­der­sök­nings­le­da­ren Michael Östling.

Vindsbranden är inget typiskt scenario. Det visar statistiken. När det brinner i flerbostadshus i Skåne börjar det oftast i ett kök. Läs mer om det här: Skånska lägenheter – här startar bränderna.

På Fri­is­ga­tan fanns det varken brandvarnare, sprinkler eller rök­luc­ka på vinden. Detta enligt räddningstjänstens protokoll från natten. Och det finns heller inget krav på det. Detta till skillnad från inne i lägenheter där hyresvärden måste sätta upp brandvarnare.

I det här fallet har husets ägare, SH-pension, och för­val­ta­ren Örehus har inte velat svara på några frågor alls kring branden eller konsekvenserna för ägaren och de boende.

Annons
Marie-Louise Götstedt

För hyresgästerna fick brandnatten stora konsekvenser. Saneringarna gjorde det omöjligt att bo kvar i flera lägenheter. Sex månader efter händelsen bor Marie-Louise Götstedt och flera andra fort­fa­ran­de på hotell. Hon hade tur och hittade ett som låg tvärs över gatan men vill gärna hem igen. Och snart är det dags.
– Ingenting är ens eget här och de gör allt åt en. Till och med städar. Man behöver inte göra något. Det är jobbigt. Jag trodde inte det skulle ta så här lång tid, säger hon

Niklas Bo­ke­rud kunde flytta in hos bekanta några kvarter bort. Hans för­säk­rings­bo­lag var snabba med att betala ut ersättning för ökade bo­en­de­kost­nader och han är nöjd med den delen.

Allt har tagit längre tid än vad de båda grannarna trodde. Ingen av dem tänkte på att ta med sig vinterjackor när de flyttade in i sina tillfälliga bostäder. Den tanken låg långt borta under sensommaren. Men sedan kom hösten och den skånska vintern.

När vi träffar honom börjar det bli dags att flytta tillbaka. Men först ska de ma­ga­si­nerade möblerna och prylarna komma på plats igen.

– De har rivit ut allt för­ut­om toaletten i min gamla lägenhet, säger han.

NiklasBokeryd

Marie-Louise Götstedts försäkring har också varit till stor hjälp, berättar hon. Men andra drabbade i huset har haft det mer motigt och svårt att få full ersättning för alla besvär kopplade till branden och renoveringen.

Branden har gett Niklas Bo­ke­rud andra perspektiv på brandsäkerhet. Marie-Louise Götstedt berättar att hon tar med sig vikten av att vara beredd på det oväntade.
– Jag förstår inte dom som inte tecknar en hemförsäkring, säger hon.

Fakta: Vad händer med kontraktet om lägenheten brinner?
  • Om lägenheten blir totalförstörd kan hyreskontraktet falla utan uppsägning. Hur ordet totalförstörd ska tolkas blir en be­döm­nings­frå­ga från fall till fall. Allt detta regleras i jordabalken.
  • Värdens goda vilja avgör om hyresgästen får flytta tillbaka om lägenheten blivit förstörd och hyreskontraktet har fallit.
  • Efter en brandre­no­ve­ring kan värden sätta en ny hyra genom att låta göra en bruks­vär­der­ing. Hyres­gäst­fö­re­nin­gen kan förhandla detta. Det kan innebära att hyran höjs om standarden genomförts en standardhöjning, och det har värden fria händer att göra om kontraktet har fallit.
Fakta: Så skyddar du dig

• Brandvarnare – en fungerande på varje våningsplan och i varje rum där någon sover. Glöm inte att kontrollera den re­gel­bun­det.
• En lättillgänglig brandsläckare – pulver är bäst och gärna sex kilo. Det fyller ett rum och kväver elden.
• Det bör finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
• I övrigt bör det vara in­di­vid­an­pas­sat: har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt. Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus. Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.
Källa: Räddningstjänsten Syd

Fakta: Glöm inte hemförsäkringen
  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv vållat en olyc­ka.
Läs också Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.