HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärden stoppas av hovrätten – får inte kasta ut Marie

Nyheter Efter nio år med brister i lägenheten har Svea Hovrätt gett Marie Larsson rätt. Hennes hyresvärd måste åtgärda felen och hans försök att kasta ut henne stoppas.
Foto: Kristina Wirén / Privat / Montage

Redan när Marie Larsson flyttade in i sin lägenhet i Nybro fanns det brister. Men istället för att åtgärda dem lät värden hyresrätten förfalla ytterligare. Till slut vände tvingades Marie att vända sig till hyresnämnden.

Hyresvärden Peter Föghners svar blev att hota med uppsägning. Han påstod att hon inte betalat sina hyror i tid och skulle flytta ut, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare.

Läs ocksåBlev uppsagd när hon gick till hyresnämnden

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Både hyresnämnden och Svea hovrätt har nu hanterat ärendet och i veckan kom det sista avgörandet. Peter Föghner ska åtgärda alla brister och Marie Larsson har rätt att bo kvar med oförändrade villkor.

– Det känns jädrigt skönt. Jag visste ju hela tiden att jag hade rätten på min sida. Sista halvåret har det känts lugnt, säger hon till Hem & Hyra.

Läs ocksåHär är värdarna du bör se upp med

Samtidigt är det speciellt att bo hos en värd med en pågående konflikt.

– Det har varit frustrerande när man inte fått sakerna åtgärdade. Det är väldigt enkla saker för honom att åtgärda och inget som kostar flera tusen. Det här hade han kunnat fixa inom en vecka, så jag förstår inte vad han har bråkat om.

Enligt Svea Hovrätts beslut ska bristerna som återstår i lägenheten åtgärdas senast den 31 mars. Under processen i hyresnämnd och Svea hovrätt har hyresvärden åtgärdat ett läckande rör, en trasig toalettstol och en lampknapp i sovrummet.

Läs ocksåFortfarande svart i rutan trots nämndbeslut

Övriga brister, bland annat en trasig ugn, har däremot inte åtgärdats, och i hovrättsförhandlingarna menade hyresvärden att det var Marie Larsson som orsakat dessa brister och att lägenheten skulle anses förverkad.

Men det håller alltså inte Svea Hovrätt med om. Och rättens avgörande gjorde skillnad omgående. Några dagar senare åtgärdades både en trasig ugnslucka och en skåpslucka, dessutom ska både målare och golvläggare komma nästa vecka och fixa de sista bristerna.

Marie Larsson tycker, trots de senaste årens konflikt, att det är skönt att hon får behålla kontraktet och lägenheten.

– Jag tror inte att han kommer att ha en schysst attityd mot mig i fortsättningen, men jag trivs med grannarna, jag trivs med läget och jag trivs för övrigt i lägenheten, säger hon.

När Hem & Hyra ringer upp hyresvärden Peter Föghner gör han snabbt klart att han inte vill uttala sig och lägger sedan på luren.

– Ja, jag har inga kommentarer, jag vet inte vad du vill? Jag vill inte prata med dig.

Läs också Värd riskerar vite på 25 000 kronor Nu tar hyresvärden itu med "häxsotet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.