HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blev uppsagd när hon gick till hyresnämnden

Nyheter Toastolen satt löst, golvet ­lagades inte och en massa ­olika brister blev aldrig åtgärdade. Till slut sökte Marie Larsson hjälp från hyresnämnden. Då blev hon hotad med vräkning.
Foto: Kristina Wirén
Lös skåpsdörr, ihoptejpade rör och trasig parkett är några av sakerna som Peter Föghner måste åtgärda, enligt hyresnämndens beslut.

Marie Larsson beskriver att det fanns många fel och brister redan när hon flyttade in i sin lägenhet i Nybro för åtta år sedan. Och värre blev det.

– Kakelplattor har lossnat, en skåplucka hänger bara på en skruv, toalettstolen satt löst, ett element började läcka. Sådär har det varit hela tiden och det blir aldrig ordentligt lagat, säger hon.

Läs ocksåHär är värdarna du bör se upp med

Till slut ansökte Marie Larsson om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Hyresvärden Peter Föghner ­svarade med att säga upp henne.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

När de möttes i hyresnämnden hävdade Peter Föghner att Marie Larsson har legat efter med ­hyran varje månad sedan flera år. ­Därför skulle hon inte ha rätt att bo kvar. Han kunde i och för sig tänka sig att åtgärda de flesta bristerna i lägenheten, men inte så länge som hon inte betalar hyran som hon ska.

Läs ocksåLångkörare på Svarta listan gör tv-succé i "Vår tid är nu"

Hyresnämnden försökte först reda ut frågan om hyresbetalningarna. Slutsatsen blev att hyres­värden inte kunde visa att ­hyrorna varit försenade.

”Uppsägningen i detta ärende synes närmast ha kommit som en reaktion på Marie Larssons ansökan om åtgärdsföreläggande”, skriver nämnden, som beslutade att hon har rätt att bo kvar.

Därefter gick nämnden igenom bristerna i lägenheten och även där fick Maria Larsson rätt. De ­allra flesta av åtgärderna hon ­begärde måste Peter Föghner vidta.

Läs också"Befintligt skick" friar inte värden från ansvar

Fällningen i hyresnämnden innebär att Peter Föghner hamnar på Hem & Hyras svarta lista.

Marie Larsson är både lättad och arg.

– Att en hyresvärd kan bete sig så här emot en hyresgäst som ­sköter sig är oförlåtligt och obegripligt. Jag skulle kunna flytta, men då ger jag honom rätt. Då viker jag mig och det ger jag honom inte.

Den lösa toalettstolen och en lös strömbrytare har fixats, men fortfarande ligger parkettstavar löst och ett rör under diskhon är ­lagat med tejp, liksom ugnsluckan.

Peter Föghner har överklagat ­hyresnämndens beslut till hovrätten. Till Hem & Hyra har han däremot ingenting att säga.

– Det har inte du med att göra, lille vän. Ni har redan skrivit för mycket om det här ärendet.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Läs också Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Fyra månader utan spis − höggravida Rebecca lagar familjens mat på golvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.