Annons

Onåbar värd vägrar röja upp – riskerar vite på 30 000 kronor

Borås Diverse bohag belamrar källaren och utgör en brandfara. Lägenheten är sliten med riv- och bitmärken från husdjur på flera ställen. Det är bara ett axplock av alla brister i boendet och värden har gjort sig oanträffbar. Nu hotas hon av ett vite på 30 000 kronor om inte felen åtgärdas.
Foto: Hyresnämnden
Elfel. Kontakter med bitmärken och eltag med kablar som ligger öppna. Två av de brister som värden ska åtgärda.

Den hyresgäst som beklagar sig över när det tar någon dag eller vecka innan värden kommer för att hjälpa bör vet att det finns dem som har det värre. Betydligt värre. En hyresgäst i Borås har fått väntat i flera år på att förhållandevis enkla brister ska åtgärdas av hans värd Britta Gerstenmayer.

Sedan hyresgästen flyttade in i lägenheten för drygt sju år sedan har han gjort åtskilliga felanmälningar. Redan våren 2017 besiktades fastigheten av representanter för Fastighetsägarna. Bristerna som nu tas upp i ett åtgärdsföreläggande är i princip de samma som då.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Belamrat. I källargången finns bohag som inte plockats bort på flera år. Brevlådorna behöver märkas upp.

Hyresgästen har svårt att nå sitt källarförråd eftersom det står diverse bohag i vägen som värden i som inte plockat bort. Dessutom utgör prylarna en brandfara.

Hyresgästens lägenhet är full med brister som fanns när hyresgästen flyttade in. Bland annat finns det riv- och bitmärken från tidigare hyresgästs husdjur. Toastolen är lös, en elkabel är avklippt och kan vara strömförande, ett täcklock till en eldosa saknas så kablarna ligger öppna, laminatgolvet har rest sig och det är hål i garderobsdörrar.

Många fel men som med förhållandevis små medel skulle gå att åtgärda.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag skulle uppskatta att för 5000 kronor kan de flesta bristerna åtgärdas. Det är en gåta för mig varför värden inte gör det, säger Lennart Björkman, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Bäsk, som företrätt hyresgästen i hyresnämnden.

Gårdsstädning behövs. Även ute på den gemensamma gården är det lite stökigt.

Informationstavlan i entrén är varken uppdaterad med nuvarande hyresgäster eller värdens kontaktuppgifter. Å andra sidan tycks Britta Gerstenmayer inte vara intresserad av att ha en dialog med hyresgästerna.

Lennart Björkman berättar att hyresgästen deponerat hyra hos länsstyrelsen i flera månader, utan att värden har reagerat. Vid förhandlingen i hyresnämnden var inte värden närvarande.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Mysteriet blir inte mindre av att räkningar för el, vatten och avlopp betalas. Gräsmattan klipps och den lilla fastigheten med fyra lägenheter, byggd 1942, är i förhållandevis gott skick.

Annons

Någon form av fastighetsförvaltning bedrivs alltså.

Beslutet i hyresnämnden har inte överklagats. Nu hotar ett vite på 30 000 kronor om inte bristerna åtgärdas innan den sista augusti.

Hem & Hyra har inte kunnat nå Britta Gerstenmayer för en kommentar.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.