HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyror pressas upp genom förmedlingstjänsten Samtrygg

Sundbyberg Margarita Zygouri hyrde via Samtrygg som förmedlar andrahandskontrakt. Hon fick vattnet avstängt och överhyra. Nu har hon vänt sig till hyresnämnden för att få pengarna tillbaka.
Margarita Zygouri hoppas att familjen nu kan få tillbaka pengarna som de betalat i överhyra.
Foto: Ida Karlsson
Margarita Zygouri hoppas att familjen nu kan få tillbaka pengarna som de betalat i överhyra.

Den förhandlade hyran var på drygt 9 000 kronor i månaden och ändå fick Margarita Zygouri betala över 14 000 kronor i månaden.

̶  Jag vill göra rätt för mig så jag betalade hyran. Jag har haft dubbla jobb och 1 000 kronor kvar i månaden när hyran betalats, säger Margarita Zygouri, som hyrde via förmedlaren Samtrygg i andrahand i ett hus som tillhör fastighetsbolaget Förvaltaren.

Läs ocksåBarbro Engman i styrelsen för andrahandstjänst

̶  Det här är ingen skälig hyra. De har tagit ut nästan 20 000 kronor för mycket. Det här är ett uttryck för hur skev bostadsmarknaden är i Stockholm, säger Torbjörn Larsson som är jurist på Hyresgästföreningen.

Han säger att förstahandshyresgästerna kan bli återbetalningsskyldiga.

Under perioden som lägenheten hyrdes ut genomfördes en köks- och badrumsrenovering då vattnet stängdes av under två veckor. Familjen fick beskedet en månad innan det skulle ske.

Läs också20 000 för en tvåa på Lindholmen

̶  Det var så stressande. Jag visste inte vad jag skulle göra eftersom vi har en ettåring. Tillslut hittade vi ett annat boende. Förstahandshyresgästen visade ingen förståelse. Hon sa bara åt mig att betala hyran eftersom hon behövde pengarna till sin jordenruntresa.

̶  Vår rekommendation för en andrahandsuthyrning är 5 till 10 procent över den gällande månadshyran. Naturligtvis förutsätter vi att andrahandshyresgästen blir underrättad om en förestående renovering, säger Björn Forsman, jurist på fastighetsbolaget Förvaltaren.

Marcus Lindström, vd Samtrygg, säger att bolaget har rutiner för att förhindra att någon av deras annonser innehåller en hyra som inte är i linje med regelverket.

Läs ocksåFelaktiga råd om andrahandshyror

̶  Vi informerar om vilka lagar och regler som gäller. Vi sållar aktivt bort annonser där vi har kännedom att hyran inte är inom vad som kan betraktas som laglig.

Margarita Zygouri förklarar att hon trodde att Samtrygg skulle hjälpa henne när det uppstod problem, men de gav besked att de inte kunde göra något.

Hon har dessutom betalat 1 800 kronor i månaden till Samtrygg för en tjänst som förstahandshyresgästen beställt.

Samtrygg uppger att de står för trygga hyresavtal. Torbjörn Larsson på Hyresgästföreningen säger att det hyresavtal för hyresrätt som han har sett och som har upprättats genom Samtrygg innehåller oskäliga hyresvillkor.

̶  Det här är ingen trygg aktör, i alla fall inte för andrahandshyresgäster. Allt är på uthyrarens villkor. I hyran har de även bakat in en avgift till Samtrygg och i avtalet står det bland annat att hyresgästen ska stå för snöskottning på taket. Det här är inte seriöst, säger han.

Samtryggs affärsidé är att underlätta vid uthyrning av bostäder i andra hand. I Samtryggs tjänst ingår en betalningsgaranti och en andrahandsförsäkring. De förmedlar och går in som garant för den som hyr ut genom att de betalar hyran om inte hyresgästen själv gör det. För det tar företaget 15 procent ovanpå hyran.

Förmedlaren gör stora vinster på andrahandsuthyrning. Bolagets omsättning uppgick till 78 miljoner kronor förra året. I omsättningen ingår hyresintäkterna som tillfaller bostadsinnehavare. Samtrygg behåller 15 procent, vilket innebar 10,6 miljoner kronor för 2016. Hyresgästföreningens tidigare ordförande Barbro Engman är styrelseordförande för Samtrygg.

Fakta: Så här gör du om du betalt för mycket i hyra

Kolla med fastighetsägaren om du misstänker att hyran är för hög. Kontakta hyresgästföreningen. Den som inte själv är medlem får vända sig till hyresnämnden. Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter att du flyttat ut. Se till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton. Spara kvitton och kontoutdrag. Betala inget kontant utan att få kvitto. Se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktigat lägenheten. Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Läs också Utpekad svartuthyrare kan ha tjänat över en halv miljon kronor Angelica i Uppsala får hyran sänkt med över 1 500 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.