Annons

Ingen fastighetsskatt på hyresrätt

Nyheter Ta bort fastighetsskatten på hyresrätt. Det anser både Boverket och Hyresgästföreningen i sina yttranden om regeringsförslaget om en ny kommunal fastighetsavgift.Behåll fastighetsskatten på ägt boende och ta bort den helt på hyresrätt. Det skriver Hyresgästföreningen i sitt remissvar till regeringen.​

​– Fastighetsskatt på hyresrätten är en orättvis dubbelbeskattning, eftersom hyresrätten redan är beskattad som näringsverksamhet. Dubbelbeskattning brukar vara nåt man vill undvika i skattesammanhang, säger Peder Palmstierna, presschef på Hyresgästföreningen.

Annons
Även Boverket är kritisk mot att regeringens förslag missgynnar hyresrätten.
– Det är negativt för rörligheten på bostadsmarknaden och för individer och hushåll med svag ekonomi som har svårt att ta sig in på bostadsmark­na­den, skriver Boverket i sitt yttrande.
Regeringsförslaget innebär att fastighetsskatten ersätts av en kommunal fastighetsavgift på 900 kronor per lägenhet eller max 0,4 procent av taxeringsvärdet. Det betyder ungefär 50 kronor i månaden för en hyresrätt.
 
Boverket gör tummen ner för avgift på hyresrätt.
– Det bör inte förekomma någon dubbel beskattning av fastigheter upplåtna med hyresrätt. För hyresrätt bör procentsatsen vara noll, medan den bör vara minst lika hög för egnahem som när det gäller bostadsrätt, skriver myndigheten i sitt yttrande till regeringen.
Hyresgästföreningen pekar på att en kommunal fastighetsavgift skapar inlåsningseffekter.
– Det blir billigare att bo kvar och dyrare att köpa och det gynnar dem som har bostad. Finansieringen med höjd reavinstskatt spär på inlåsningseffekten, eftersom de boende inte vill sälja. Behåll därför skatten baserad på taxeringsvärde eftersom det ger bästa fördelningseffekten, men sänk nivån, menar Peder Palmstierna och pekar på att den uppskjutna reavinstskatten är en skattefri kredit som har ökat med hela 30 miljarder kronor per år de senaste åren.
– Den är en viktig orsak till dagens bostadsbubbla och de höga byggpriserna. Den dopar bostadsmarknaden. Folk med stora och gratis reavinster kan plöja ned dem i nyförvärv och det höjer priserna.
 
I dag är fastighetsskatten i genomsnitt 25 kronor per kvadratmeter för hyresrätter. Beräknat för en hyresgäst i en trea på 75 kvadratmeter blir det 1 500 kronor per år i fastighetsskatt. Slopandet av fastighetsskatten kommer dock att ge olika effekter för hyresgästerna, beroende på var man bor i landet.
En hyresrätt på 75 kvadratmeter i Stockholms innerstad i ett hyreshus med högt taxeringsvärde får en sänkt boendekostnad med 190 kronor i månaden. Jämfört med 32 kronor i månaden i sänkning för en lika stor hyresrätt i ett hus i Falun. I bägge fallen har man räknat in den nya kommunala fastighetsavgiften.
Regeringen aviserade i vårens budgetproposition att fastighetsskatten på bostäder ska avskaffas från och med den 1 januari 2008.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Forskare: "Politiker formas av sina erfarenheter" Slopad avgift – ett slag i luften Samlar namn i Örebro mot orättvis hyrskatt Regeringen öppnar för sänkt skatt på hyresrätter "Bostadsskatten är orättvis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.