HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bostadsskatten är orättvis”

Uppsala ​Skatten drabbar hyresgäster orättvist, och det vill jag göra något åt, sa bostadsminister Mats Odell (KD) idag när han invigde Hyresgästföreningens förbundsstämma i Uppsala.

​Och i princip handlade hela Mats Odells tal om hur man kan utjämna dessa orättvisor. I första hand hade han tre förslag. Han vill:

1) Slopa fastighetsskatten för bostäder
2) Inför skattefria avsättningar till underhållsfonder
3) Inför en bostadsfastighetsmoms på 6 %
Tanken med förslag två, att fastighetsägarna ska slippa skatta för pengar som ska användas till reparationer, är att möta ROT-avdraget som finns för dem som äger sitt boende men inte gäller hyresgäster.
– Hyresrätten är en väldigt viktig del i vårt samhälle och en på många sätt alldeles ypperlig upplåtelseform. Framför allt för yngre som kanske har en rörligare arbetsmarknad eller för de äldre som vill ha ett bekvämare boende. Hyresrätten är alltid rätt. Den är ett flexibelt och tryggt boende.
På torsdag nästa vecka, den 17 juni, väntas regeringens bostadsproposition klubbas. Grunden till den är en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna och regeringen som bland annat ändrar normen för hyressättningen, och som Mats Odell menar, kommer locka fler seriösa investerare till hyresfastigheter.
– Det här beslutet kommer att ge hyresrätterna en långsiktig stabilitet. Alla partier i riksdagen står bakom den. Men ändringen får inte leda till för stora hyreshöjningar.

Läs också Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Hyresgästföreningen ställer in sommarens stämma Mäklare varnas efter affär med hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.