Annons

Samlar namn i Örebro mot orättvis hyrskatt

Örebro Redan efter en timme hade Hyresgästföreningen i Örebro fått in ett hundratal namn. - Det är lätt att prata för en fråga där det bara finns vinnare.

Den som säger det är Ewa Haag. Hon är ordförande i Hyresgästföreningens Örebroavdelning.

I dag, måndag, är det Internationella hyresgästdagen. I och med den drog Örebroföreningen igång den kampanj mot hyrskatten som nationellt ska drivas fram till valet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anställda och förtroendevalda fanns på plats på Våghustorget för att både på det traditionella sättet via papper och penna samla namn, men den som föredrog, kunde även skriva under på nätet på webbplatsen www.avskaffahyrskatten.nu.

– Det är klart att det ska vara rättvisa mellan ägande och hyresrätt. Det är det som gör det som lätt att prata för detta. Det finns inga förlorare – bara vinnare, säger Ewa Haag.

Och i den här frågan har de stöd från fastighetsägarna. Det både Hyresgästföreningen och hyresvärdarna vänder sig emot är tre saker där villor och bostadsrätter har bättre ekonomiska skattefördelar jämfört med hyresrätten.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Tillsammans går dessa tre under samlingsnamnet ”hyrskatten”:

1. År 2006 avskaffades räntebidrag och investeringsstöd för hyresrätter, samtidigt som den som bor i villa eller hyresrätt får göra ränteavdrag.

2. Rot-avdraget, som är ett skatteavdrag för den som renoverar sin bostad, gäller endast för den som äger en privatbostad. Vare sig fastighetsägare eller hyresgäst har rätt till avdrag. I stället får den fastighetsägare som sparar till kommande renoveringar – betala vinstskatt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

3. Hyresvärdar är tillskillnad från villaägare dubbelbeskattade. En hyresvärd får nämligen inte enbart betala fastighetsskatt, utan även skatt på inkomsten hen får genom att hyra ut lägenheter i sitt hus. Men den som får betala i slutänden är hyresgästerna.

Det är dessa tre saker som Hyresgästföreningen vill förändra. En av dem som stod i duggregnet och samlade namn var Katrin Andreasen.

Annons

– Det är orättvisan som fått mig hit i dag. Det här drabbar de som kanske inte har valmöjligheten att äga villa eller bostadsrätt. Det är inte rätt att sådana människor ska få betala mest, säger hon.

Målet för Örebroföreningen är att få ihop 10 000 namnunderskrifter fram till valet 2014. Lika många som förenignen samlade in för att protestera mot försäljningarna av Öbo-lägenheter.

– Ibland känns det ljust. Det är en sådan tydlig orättvisa och den här gången står vi och Fastighetsägarna på samma sida. Och oavsett om man själv äger sin bostad eller hyr så ser man att det är fel. Jag pratade nyss med villaägare som trodde att hyresrätten är subventionerad. Men när jag kunde visa att det är precis tvärt om blev de förvånade och tyckte inte alls att det var bra, säger Katrin Andreasen.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.