Annons

Slopad avgift – ett slag i luften

Nyheter Hyresrätter kan komma att slippa fastighetsavgiften. Det är dock tveksamt om det ger några nya bostäder. Redan i dag är nya lägenheter befriade från avgiften i 15 år.

Efter årsskiftet ska regeringens utredare Hases Per Sjöblom presentera en översyn av beskattningen av hyresrätter. I dag rapporterar Dagens Nyheter att ett av förslagen troligen är ett avskaffande av den kommunala fastighetsavgiften.

En av de förändringar som regeringen genomförde under förra mandatperioden var att avskaffa fastighetsskatten. I stället infördes en kommunal fastighetsavgift. För lägenheter ligger avgiften på max 1 210 kronor per år.
Nybyggda lägenheter är dock helt befriade från avgiften. Nyligen förlängdes tiden så att hus byggda 2012 och senare är avgiftsbefriade i 15 år – oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Det är därför ytterst tveksamt om en helt slopad fastighetsavgift skulle leda till att fler hyresrätter byggs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägarnas näringslivspolitiske chef Martin Lindvall är positiv till en sådan förändring och menar att det är ett litet steg mot att få neutralitet i beskattningen mellan hyresrätter och ägt boende. Däremot tror han inte att det får någon större effekt på nyproduktionen av bostäder.

Annons

– Det handlar om en begränsad kostnad och ger en marginell effekt jämfört med andra åtgärder. Exempelvis att införa moms på hyror eller reformer som berör hyressättningen, säger Martin Lindvall.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman:

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Man kan inte ta bort en sak två gånger. Fastighetsavgiften är ju redan borttagen i 15 år och det rör sig om så lite pengar. Det enda goda med förslaget är att regeringen erkänner att något måste göras åt hyresrättens villkor. Anders Borg är på rätt spår men har för tafflig verktygslåda, säger Barbro Engman

Annons

I dag kom Boverkets indikatorer, som förstärker bilden av bostadsbristen. Byggandet har förvisso ökat med 20 procent i år jämfört med förra året. Men det räcker inte för att svara mot befolkningsökningen, skriver Boverket.

Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.