HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringen öppnar för sänkt skatt på hyresrätter

Nyheter Hyresrätten ska bli billigare. Slopad fastighetsskatt eller momslättnader kan bli verklighet när nya skatteförslag ska tas fram.

Redan för knappt två år sedan hälsade Hyresgästföreningen tillsammans med Sabo och Fastighetsägarna på hos finansminister Anders Borg för att argumentera för hur hyresrätten var skattemässigt missgynnad.

En gemensam uträkning visade att månadskostnaden för en hyresrätt var 2 000 kronor högre än för en bostadsrätt eller ett småhus.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Två orättvisor som angavs var möjligheten att ducka kostnader genom att rotrenovera villor och bostadsrätter samt att man kan nyttja ränteavdrag vid köp av en bostad.

Några månader senare utlovades en utredning om hyresrättens skattevillkor – men några förslag utarbetades aldrig.

Först nu kan Niklas Wykman (M), politiskt sakkunnig i skattefrågor, bekräfta för Hem & hyra att regeringen beordrat en utredning som inom kort ska presentera nya skattedirektiv.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Man ska titta på vissa skattefrågor som rör hyresrätter. Det kan röra andra boendeformer också, men åtminstone hyresrätter.

Handlar det om att plocka bort fastighetsskatten för hyresrätter?

– Det får alla se i de direktiv som kommer. De är klara när regeringen fattar beslut om dem, vilket ska ske under våren.

Läs ocksåAllmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna

Vilka förbättringar kommer detta att innebära för hyresgäster?

– Det kan inte jag uttala mig om. Det får direktiven anvisa och utredningen komma fram till.

Enligt Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, har regeringen länge avhållit sig från att hantera frågan om hyresrättens kostnader offentligt.

– Man har tidigare sagt att man ska titta på villkoren mellan olika boendeformer, men ingenting har hänt. Nu har de uppenbarligen bestämt sig för att säga hur det är.

Utvecklingen på bostadsmarknaden gör problemet högaktuellt, menar hon. Det höjda bolånetaket utestänger många unga och hyran för en nyproducerad lägenhet är skyhög.

– Tillväxten hotas. Om man lägger ihop det rådande läget och kopplar till regeringens arbetslinje borde de se att marknadsförutsättningarna måste ändras.

Den intressanta frågan är vilken teknik som i slutändan ska användas för att gynna hyresrätten, resonerar Barbro Engman.

– Det går antingen att ta bort fastighetsskatten, göra någonting med momsen eller så rör det sig om att gynna energieffektivisering. Jag gissar att regeringen ser den större bilden och gör lite mer än det minsta lilla.

Hem & hyra har även sökt Anders Borgs pressekreterare Daniel Valiollahi, som hälsar att han inte har något mer att tillägga.

Läs också Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå Forskare: "Politiker formas av sina erfarenheter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.