Inget fult spel med borgensavgiften
För att allmännyttiga bostadsbolag inte ska ha några fördelar jämfört med privata hyresvärdar måste de betala en avgift till kommunen för sina förmånliga lån, en så kallad borgensavgift.
När den nya lagen infördes i januari förra året oroade sig många bolag för att ägaren – det vill säga kommunen – skulle ta ut extra höga avgifter för att kunna använda pengar till annan kommunal verksamhet.
– Bolagen ville hellre behålla kapitalet och var rädda för att tappa en massa på borgensavgift, säger Maria Gabrielsson, finansexpert på Sabo.
En färsk undersökning av landets kommunala bostadsbolag tyder dock på att kommunerna inte inkasserat några större belopp genom omotiverat höga borgensavgifter.
I snitt har avgiften för bolag som lånar genom kommunal borgen bara ökat med en hundradels procent senaste året, till 0,25 procent. För bolag med en internbankslösning motsvarar ökningen sju hundradelars procent och landar på 0,37 procent.
– Det kan alltså vara så att man tagit ut lite mer, men det rör sig inte om några alarmerande nivåer, säger Maria Gabrielsson.
En indikator på att de allmännyttiga bolagen i stort känner sig tillfreds med borgensnivåerna är att 83 procent är nöjda eller mycket nöjda med relationen till ägaren – alltså kommunen.
– Arbetet verkar trots allt ha gått ganska bra och man är nöjd med hur dialogen fungerat.
Anmärkningsvärt är dock att endast 25 procent av bolagen svarar att nivån på borgensavgiften är avstämd med marknaden.
De allra flesta har alltså inte enligt Sabos rekommendationer jämfört med externa banker vad det hade kostat att låna med kommunal borgen.
– Det är konstigt hur man tycker sig ha en marknadsmässig nivå utan att ha kollat av med marknaden, säger Maria Gabrielsson.
Borgensavgit – kommunal borgen:
2010: 0,14 procent
2011: 0,24 procent
2012: 0,25 procent
Borgensavgift – intern bank:
2010: 0,23 procent
2011: 0,30 procent
2012: 0,37 procent
Källa: Sabo
Svar på frågan: ”Hur fungerar relationen med ägaren”?(Betyg 1-5)
1: 2 procent
2: 9 procent
3: 26 procent
4: 29 procent
5: 28 procent
Vet ej: 6 procent