HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Jag betedde mig som ett as mot mina grannar”

Nyheter Christer Karlsson levde som kriminell missbrukare i 30 år av sitt liv. I dag arbetar han för att hjälpa människor i liknande situationer tillbaka in i samhället. Hör honom berätta sina bästa råd om hur man ska hantera en narkoman som granne.
Foto: Rikard Ljungqvist

Sedan lång tid tillbaka arbetar Christer Karlsson som ordförande i föreningen Kris, Kriminellas revansch i samhället. Men under 30 år var det drogerna som styrde hans liv.

I en intervju med Hem & Hyra visar han förståelse för hyresgästers motvilja mot att ha en narkoman som granne, trots att många missbrukare gör sitt yttersta för att dölja sina drogproblem och undvika att störa.

Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

Han menar att svenska hyresgästers rädsla för att ha en narkoman som granne kan vara befogad.

– När jag bodde i en lägenhet så … du vet, jag brydde mig inte ett jävla dugg om grannarna. Jag kunde till och med göra inbrott i deras källarförråd och sno cyklar. Jag kunde göra allt det där och ändå bo kvar och säga hej när de kom i trappan.

Läs ocksåAttackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larmGrannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

– Däremot finns det andra typer av narkomaner som verkligen är noga med att vara schyssta mot grannarna. Men det blir ett litet drag runtomkring, det kommer kamrater som inte har några skrupler, som bara vill ha ihop pengar till knark.

Hur ska man hjälpa en granne som missbrukar?

– Det är jättesvårt att råda till vad man ska göra. Det handlar mycket om att försöka ringa störningsjouren och dokumentera så mycket som möjligt. Egentligen vill man ju att folk ska ha någonstans att bo, självklart. Men då måste de ju sköta sig.

Läs ocksåBusenkel metod har gett tryggare trapphus i Uddevalla
Läs också Slarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.