Annons

Ökad möjlighet till kamerabevakning

Nyheter Regeringen vill att det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för kamerabevakning. Den nya lagen föreslås träda i kraft efter sommaren.
Foto: Anders Paulsson

Med den nya lagen underlättas för dem som vill kamerabevaka platser med ordningsproblem och brottslighet. Bland annat ges Polismyndigheten och kommuner, inklusive de kommunala bostadsbolagen, större möjlighet att snabbt och enkelt få tillstånd till bevakning.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, ser dock både för- och nackdelar med kamerabevakning och den nya lagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inte helt enkelt. Å ena sidan är det positivt med kameror om det kan öka tryggheten för våra hyresgäster som bor i utsatta områden, å andra sidan riskerar boende att bli konstant övervakade, säger han.

Annons

Det aktuella lagförslaget innebär också att färre än tidigare omfattas av tillståndskravet. Kameraövervakning av exempelvis butiker, köpcentrum och religiösa samfunds lokaler blir fortsättningsvis tillståndsfria.

Den nya lagen ska nu granskas av Lagrådet och föreslås sedan träda i kraft den 1 augusti 2018.

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.
Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.