HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ökad möjlighet till kamerabevakning

Nyheter Regeringen vill att det ska bli enklare och gå snabbare att få tillstånd för kamerabevakning. Den nya lagen föreslås träda i kraft efter sommaren.
Foto: Anders Paulsson

Med den nya lagen underlättas för dem som vill kamerabevaka platser med ordningsproblem och brottslighet. Bland annat ges Polismyndigheten och kommuner, inklusive de kommunala bostadsbolagen, större möjlighet att snabbt och enkelt få tillstånd till bevakning.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, ser dock både för- och nackdelar med kamerabevakning och den nya lagen.

Läs ocksåWallenstam vill fimpa hyresgäster som röker

– Det är inte helt enkelt. Å ena sidan är det positivt med kameror om det kan öka tryggheten för våra hyresgäster som bor i utsatta områden, å andra sidan riskerar boende att bli konstant övervakade, säger han.

Det aktuella lagförslaget innebär också att färre än tidigare omfattas av tillståndskravet. Kameraövervakning av exempelvis butiker, köpcentrum och religiösa samfunds lokaler blir fortsättningsvis tillståndsfria.

Den nya lagen ska nu granskas av Lagrådet och föreslås sedan träda i kraft den 1 augusti 2018.

Läs ocksåSocialdemokraterna beredda att ge efter i bostadspolitiken
Läs också Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet Succé för Karlshamnsbostäders Kabo-skola Långa kötider till studentlya stör pluggande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.