HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Kameror och pengar är det enda folk förstår”

Örebro I maj kommer Öbo att sluta plocka bort grovsopor i Varberga. För att visa hyresgästerna hur skräpigt deras bostadsområde egentligen är.

6 miljoner. Så mycket kostade dumpade grovsopor i Öbo:s stadsdelar förra året. Mest kostar det i Vivalla, Varberga och Oxhagen. Områden där hyresgästerna får betala en avgift om de blir påkomna med att ställa grovsopor vid miljöcentralerna.

Hyresgästföreningens representant i Varberga, Ralf Bohlin, är positiv till att Öbo tar ut en avgift för dumpade grovsopor. Men han önskar Öbo kunde vara ännu hårdare. Han och den miljögrupp han är med i, har föreslagit att Öbo ska sätta upp kameror.

Läs ocksåBeslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas soporHyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.

– Pengar och kameror är det enda folk begriper. Folk förstår inte att det här blir en kostnad för Öbo centralt som hamnar på våra hyror, säger han.

Kameror är dock avlägset. Men i maj ska Öbo byta taktik. I dagsläget kör man runt i bostadsområdet tre gånger i veckan och plockar grovsopor. I Vivalla kör man varje vardag.

– Vi ska låta bli att hämta skräpet under en tid. Så att hyresgästerna får se hur det verkligen ser ut, säger Andreas Hammarbäck som är Öbo:s distriktschef i Varberga och Oxhagen.

Annons
Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Meningen är att hyresgästerna ska få sig en tankeställare.

– Vi börjar på en gård och hoppas att det öppnar ögonen på hyresgästerna. Vi kommer ha lite jippon och tipspromenader och finnas där och ge information.

Ralf Bohlin är positiv till initiativet.

Läs ocksåHär håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

– Jag har jobbat med miljöfrågor i Varberga sen 1989 och har tagit upp det här förslaget flera gånger: låt skiten ligga så folk ser hur jäkligt det ser ut, säger han frankt.

Annons

Själv är han i allra högsta grad involverad i att försöka få folk att slänga saker rätt. För han tror att det i första hand är okunskap om grovsopor som är problemet. Men även att det hanldar om pengar.

– Folk kommer hem till mig och frågar hur de ska sortera rätt. En gång kom en hyresgäst klockan tio på kvällen och undrade var hon skulle göra av en byrå. Hon var upprörd över att den inte gick ner i kärlet för restavfall och jag fick förklara att sådana saker inte ska ligga där. ”Du måste köra i väg den till soptippen eller till en andrahands-affär”. Då svarade hon: ”Det kostar ju pengar!”. Och så är det. Men man får betala för att få hem möblerna också. Och kan man betala för att få hem dem – så kan man betala för att göra sig av med dem, säger Ralf Bohlin.

Här finns information om var du lämna ditt grovavfall: http://www.orebro.se/305.html

Fakta: Det här är grovsopor - och så tar du hand om dem:

Med grovsopor menas lite större avfall från hushåll som till exempel möbler. Om soporna får plats i det vanliga kärlet för restavfall, kan det läggas där. Annars ska det forslas till en återvinnigscentral. Farligt avfall och elektronik ska alltid köras till återvinnigscentralerna.

Exempel på grovsopor:

Möbler
Pulkor
Skidor
Cyklar
Mattor
Leksaker
Barnvagnar
Husgeråd
Rester från renovering

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.