HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I Gunillas Bromölla är hyrorna lägst

Bromölla I Bromölla är hyrorna lägst i hela Skåne. Men det var inget Gunilla Olsson funderade på när hon flyttade hit för 47 år sedan. Då var det kärleken som lockade.
Foto: Gry Ellebjerg
Gunilla Olsson vilar sig vid världens största keramiska fontän Scanisaurus. Den har blivit en symbol för Bromölla och byggdes 1971 av konstnären Gunnar Nylund.

Det tar tid att gå med Gunilla Olsson genom stan. Det ska hejas och utbytas frågor. Hon känner alla. Fabriken är en stor grå cementklump mitt i city. Det är stadens hjärta som allting byggts upp omkring. Där har generationer av Bromöllabor tillverkat toaletter och handfat. Ett stenkast därifrån stoltserar Filmpalatset som utnämnts till Sveriges finaste och bästa biograf. Hit kommer människor från byarna för att se film. Bromölla har även fått pris för Sveriges godaste kranvatten. Men inget av detta värderas speciellt högt om man ser till vad det kostar att bo i Bromölla. Här finns nämligen Skånes billigaste hyror och huspriser. Det är dock inget Gunilla Olsson tänker på. Hon flyttade hit av helt andra skäl.
– Jag kommer från Ve utanför Kristianstad, flyttade hit och jobbade i en kemikalieaffär, gifte mig och fick två barn.

Läs ocksåDyra villor påverkar knappt hyresnivåerna i norra Skåne

Hur är livet i Bromölla?
– Det är helt underbart. Havet ligger tre km härifrån och Ivösjön syns mellan två av fabriksbyggnaderna. Vi har ett  rikt föreningsliv med fotboll, tennis, parkour, innefotboll och bowling. Och vi har skog. Ryssberget. Jag skulle inte kunna tänka mig att flytta någon annanstans.

Saknar du närhet till en storstad?
– Nej, det gör jag inte. Det tar tre minuter att komma till Kristianstad och  åtta till Sölvesborg. Jag åker mest till Kristianstad för sjukbesök.

Tycker du att det ska vara skillnader på bostadspriser mellan olika orter?
– Nej, varför ska jag betala 5-6 miljoner mer för att få flytta till Båstad än om jag skulle köpa ett hus här? Vi måste ju alla ha råd att bo någonstans. Blir det ännu större hyresskillnader än nu vart ska jag flytta då?

Läs ocksåFlytt från staden sparar tusenlappar i hyra

 

Läs också Kampen om den svenska hyresmodellen har börjat Nagelsalong krävde 13 000 efter gardinhaveri – får 78 kronor Tusentals skåningar väntar på besked om hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.