HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Flytt från staden sparar tusenlappar i hyra

Skåne Det skiljer inte många mil mellan Malmö och Bromölla. Men i plånboken märks skillnaden. En flytt kan spara 25 000 kronor på bara ett år.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren
Det skiljer 2 100 kronor i månadshyra mellan högsta och lägsta snitthyran i Skåne. Dyrast är det i Malmö. Sead Kurtovic är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Ju längre söderut och västerut du kommer i Skåne, desto djupare hål i plånboken gräver din hyra. En flytt från Malmö till Bromölla kan spara 25 000 kronor i hyra på bara ett år. Det visar Hem & Hyras sammanställning som bygger på Hyresgästföreningens siffror.

Högst snitthyra är det i Malmö med 7 000 kronor, medan hyrorna i nordöstra Skåne är betydligt lägre. En exempellägenhet hos de kommunala bostadsbolagen på 70 kvadratmeter kostar i snitt 2 100 kronor mer varje månad i Malmö jämfört med i Bromölla (se faktaruta för uträkning). Den som väljer att flytta kan därför spara en rejäl slant.

Men flyttlasset behöver inte gå så långt för att det ska löna sig. I Malmös grannkommun Burlöv är snitthyran för 70 kvadratmeter hos det kommunala bostadsbolaget en dryg tusenlapp lägre per månad och dessutom billigare än i både Lund, Vellinge och Ystad.

Att mer populära kommuner med större inflyttning har högre hyror låter kanske inte så konstigt. Det märks även på villa- och bostadsrättspriser. Men vi har inte marknadshyror i Sverige. Hyrorna förhandlas årligen med Hyresgästföreningen och hyresvärdarna kan inte höja hyran hur som helst. Hur kan det då finnas någon skillnad över huvud taget?

Enligt Hyresgästföreningen handlar det bland annat om:

  • Andelen nybyggda fastigheter i kommunen. Nybyggt har ofta högre hyror och drar därmed upp snitthyran. I lilla Höör höjer ett enda nybygge snittet.
  • Villaorter som byggts ut med hyreslägenheter relativt sent har ofta högre hyror eftersom det saknas äldre hyresfastigheter med lägre hyror som kan dra ner snittet.
  • Investeringsstöd. Har bolagen varit flitiga med att söka pengar sjunker hyrorna för nybyggnation.
  • Serviceutbud. Finns det arbetstillfällen, kulturutbud, bra kommunikationer och gott om affärer påverkas hyrorna.– I Malmö finns ett större utbud generellt än i till exempel Perstorp och det tillsammans med andra faktorer avspeglas i hyrorna, säger Sead Kurtovic, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

 

 

Fakta: Hur sätts min hyra?
  • I räkneexemplen utgår vi från snitthyra per kvadratmeter och år hos de kommunala bostadsbolagen. Vi gångar snitthyran/månad med 70 kvm för att kunna visa hyresskillnaderna mellan kommunerna.
  • Men mycket mer påverkar hyresnivån för din lägenhet: var på orten du bor, standarden, vilket våningsplan du bor på, hur fastigheten sköts och vilken utrustning du har i köket.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.