Annons

Kände polisen om föreningsprofilen: ”Inbyggd radar för att hitta utsatta kvinnor”

Nyheter Mika lämnade ett förhållande kantat av övergrepp – för att sedan träffa Karl som ville sälja henne till andra män. ”De här männen verkar ha en slags inbyggd radar för att hitta utsatta kvinnor”, säger prostitutionspolisen Simon Häggström.
Foto: Ola Axman
Simon Häggström har sedan 2008 arbetat med brott som rör prostitution och människohandel. Han är ett välkänt namn i prostitutionsdebatten och är även författare.

Mika hade flyttat till en ny stad efter att ha flytt från ett förhållande där hon våldtogs och utsattes för andra övergrepp.

Hon träffade Karl – en man som hjälpte henne att skaffa kläder och möbler till den nya lägenheten i den mellansvenska staden. Karl är känd för det, att via sin förening hjälpa samhällets utsatta.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men Mika skulle efter en tid få se en helt annan sida av föreningsprofilen. Han ville sälja henne till andra män och drömde om att ha slavar som han kunde utnyttja ekonomiskt.

Om det här berättade Hem & Hyra i en artikel i förra veckan.

Vill dämpa sin ångest

Simon Häggström, prostitutionspolis vid Norrmalmspolisen i Stockholm, blir inte förvånad när han får höra om Mikas öde.

Han känner igen det mesta – till exempel hur en kvinna kan gå från ett destruktivt förhållande bara för att hamna i klorna på en annan man som vill utnyttja henne.
– Förövarna är så otroligt duktiga på att manipulera. Kvinnorna ser till slut inte sitt eget värde utan blir så pass nedbrutna att de tror att de inte duger till något. De kan till och med bli drivande i sina egna övergrepp. Männen som utnyttjar dem kan tänka att ”oj vad kåt hon är, det här vill hon verkligen göra”. Men i själva verket handlar det om att dämpa sin ångest. Det kan vi se i flera ärenden där det ser ut som att kvinnor har tagit initiativet till sex.

Annons
Karl skickade sms till Mika där han frågade hur mycket de skulle ta i betalt för att hon skulle visa sin kropp. Bilden visar också sexleksaker som han, utan att fråga först, tog med hem till Mika.

Måste få hjälp

Gruppen Häggström jobbar i har ett nära samarbete med organisationer som erbjuder traumaterapi. Och poliserna har alltid med sig två socialsekreterare när de slår till mot ställen där man säljer sex.
– Vi kan komma till en lägenhet, gripa en hallick som sedan döms till fängelse. Men kvinnans situation är fortfarande densamma. Därför måste hon få hjälp både med sådant som boende och försörjning. Men lika viktigt är att få möjlighet att läka de själsliga sår som prostitutionen ger upphov till genom terapi och andra verktyg. Annars är risken stor att hon hamnar i händerna på en ny hallick och prostituerar sig igen.

Mika har beskrivit sig som en person som har svårt att säga nej och gärna gör andra människor till lags. Ändå lyckades hon stå emot Karls förslag om att sälja sex – trots att han tjatade och en period var hemma hos henne nästan varje kväll.

Läs ocksåKommun tar fortsatt hjälp av "Gangbangkungen" – men kommer bli extra nogaKollage av flera bilder
prostitution i lägenhet
Bild från en lägenhet i Västerås som användes för prostitution.

Inbyggd radar

Men enligt Simon Häggström är Karls agerande typiskt för män som vill locka kvinnor in i prostitution. Eller få dem att gå med på saker som de egentligen inte vill, till exempel gangbangs (gruppsex).
– Det börjar ofta med någon form av förhållande där männen sedan sakta men säkert bryter ner kvinnornas psyke. De här männen har också en oerhörd förmåga att hitta kvinnor med trasiga bakgrunder. De vet i vilka miljöer de ska leta men det är också som att de har en slags inbyggd radar för att hitta utsatta kvinnor.

Kapten Klänning

Simon Häggström blir heller inte förvånad när får höra om Karls ideella hjälpförening. Förövare kan medvetet söka sig till miljöer eller engagera sig i frågor som handlar om att hjälpa och göra gott.
– Det här är ulvar i fårakläder som kan dyka upp var som helst, även i sammanhang där det handlar om att hjälpa andra. Vi har ju ett lysande exempel på det inom vår egen kår – Göran Lindberg, alltså Kapten Klänning. Han drev jämställdhetsfrågor inom polisen och var väldigt uppskattad av kvinnorättsorganisationer. Men så visade det sig att han levde ett helt annat liv vid sidan av.

Präster och läkare

Poliser, präster, läkare … Det finns flera exempel på förövare som har yrken som på ett eller annat sätt ska representera det goda, menar Simon Häggström.
– Det är svårt att gardera sig mot sådana människor, konstaterar han.

Mika har berättat om när Karl tog med henne till ett ställe där man säljer sexleksaker och underkläder. Men det Mika inte visste om var att det fanns hemliga rum bakom butiken där män satt och onanerade öppet.
Hon kände avsmak när Karl tog med henne in i rummen.
– Han föreslog att jag skulle tillfredsställa en man där. Allt var så äckligt. Det luktade liksom… gammalt sex, har hon berättat.

Annons
Till vänster på bilden ser man ett polismärke, ett sådant som poliser bär på armen. Till höger syns Simon Häggström. Han har keps och tittar in i kameran. Bakgrunden är svart.
Simon Häggström.

Magneter för hallickar

Även det här är en situation som Simon Häggström känner igen.
– Det finns flera porrbiografer och porrbutiker i Stockholm där man kan köpa sexleksaker och filmer – men där det även finns så kallade knullrum och annat.
– Man säger att det är ställen där människor kan leva ut sin sexualitet och att man har nolltolerans mot sexuella övergrepp och prostitution. Problemet är bara att de här ställena blir magneter för just hallickar och prostitution och man kan inte på något sätt garantera att det som händer i lokalerna sker utifrån ett samtycke från alla som är där.

Mika har brutit med Karl och har inte haft kontakt med honom på flera månader. Hon har slutfört en yrkesutbildning och hoppas snart kunna få ett jobb. Kort sagt, hon mår mycket bättre nu och tror på framtiden.

Och att det finns hopp även för de hårdast drabbade har Simon Häggström sett flera exempel på.
Det som slagit mig under alla dessa år som polis i dessa miljöer är att det finns en väg ut ur detta elände. Jag har träffat kvinnor som utnyttjats under de mest fruktansvärda former men som i dag mår bra och lever vanliga liv. Det är ingen lätt resa och det krävs ett stort mod och en fast beslutsamhet hos den enskilda kvinnan att lämna prostitutionens mörker. Men med rätt hjälp från omvärlden så går det att komma ut på andra sidan och må bra igen.

Fotnot: Karl och Mika är inte deras riktiga namn.

Fakta: Läs de andra delarna i granskningen

Mika flydde våldet – utnyttjades på nytt när samhället svek – Hem & Hyra
Sofie har haft tur i bostadslotteriet – låser ändå dörren med spännband av rädsla för exmannen – Hem & Hyra
Föreningsprofil ville utnyttja Mika och sökte sexslavar: ”Du kommer att fostras till lydnad” – Hem & Hyra
Ministern välkomnar Hem & Hyras granskning: ”Kommuner behöver ta sitt ansvar” – Hem & Hyra

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.