Annons

Kommun tar fortsatt hjälp av ”Gangbangkungen” – men kommer bli extra noga

Nyheter Kommunen kommer fortsätta att ta hjälp av föreningsprofilen som kallar sig Gangbangkungen. Han har velat sälja en utsatt kvinna och drömmer om en egen slavgård. Men socialen kommer vara mer på sin vakt. – Vi tar inte lättvindigt på det här, säger en enhetschefen i den berörda kommunen.
Kollage av flera bilder
Foto: Pavel Koubek/Anna Rytterbrant

I två år har Hem & Hyra följt en våldsutsatt kvinna som levt med skyddad identitet.

Kvinnan fick kontakt med en lokal hjälporganisation som hjälpt henne med möbler. Organisationens ledande profil lovade henne halvt om halvt jobb inom föreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men under flykten från den våldsamma mannen drog kvinnan på sig hyresskulder, något som fick föreningsprofilen att visa en mörkare sida: för att bli av med skulderna föreslog han att kvinnan skulle sälja sexuella tjänster.

Presenterar sig som ”Gangbangkungen”

I Sms och hemligt inspelade samtal framgår att mannen vill sälja både kvinnan som Hem & Hyra följt och andra kvinnor för att tjäna pengar.

Bland annat hörs han säga: ”Du, ska vi ha nån mer tjej som kan knulla in pengar åt oss också?”.

Läs ocksåKände polisen om föreningsprofilen: "Inbyggd radar för att hitta utsatta kvinnor"

När Hem & Hyra skapar en fejkad annons på en sexsida svarar föreningsprofilen under namnet ”Gangbangkungen”. Med den skriver han om hur han utförligt om hur han drömmer om en gård med sexslavar som han tänkt tjäna pengar på.

Annons

Men han inleder hela konversationen genom att hänvisa till föreningen. Han skriver först att han är erfaren och naturligt dominant och sedan: ”Är arbetsledare på min egen förening. Van att styra och ställa.”

Ett meddelande på en mobil.
Ett meddelande från föreningsprofilen till den utsatta kvinnan.

Hjälper utsatta kvinnor via kommunen

Föreningsprofilens organisation är så etablerad att socialtjänsten i den aktuella kommunen vänder sig till den. Kommunen har tidigare uppgett att åtta-nio våldsutsatta kvinnor har fått hjälp av honom.

Och det är något som den berörda socialtjänsten kommer att fortsätta med trots Hem & Hyras avslöjande.

– Vi har inget formellt samarbetsavtal som vi kan säga upp. Jag blir inte direkt orolig att någon av våra klienter kan ha blivit utsatta för vi lämnar dem aldrig ensamma med någon. Sen är det klart att vi kommer hålla ögon och öron öppna extra noga nu. För jag vill vara tydlig med att det här inte är något som vi tar lätt på, säger socialtjänstens enhetschef i den aktuella kommunen.

Enhetschefen säger att de ofta har kontakt med länge efter att klienterna fått hjälp med att möblera upp sitt hem. För det är bara i den delen som de kan få kontakt med föreningsprofilen.

–  Det primära för oss är inte att möblera upp hem, utan att stötta individerna så att de sedan kan ta över ett fast hyreskontrakt. Och ofta har vi kontakt i flera år. Så är någon med om något obehagligt finns alla chanser att samla mod och ta hjälp av oss, säger enhetschefen.

Annons
Den lokala organisationen hjälper våldsutsatta kvinnor med möbler.

”Får se om den finns kvar”

Socialen kan stötta personer som måste bygga upp ett nytt hem via ett litet ekonomiskt bistånd. Men just i föreningsprofilens organisation kan utsatta kvinnor få möbler och husgeråd gratis. Och om kvinnorna på egen hand väljer att vända sig till just den, har socialtjänsten svårt att styra över.

– Klienterna försöker få pengarna att räcka så långt det går och de är inte på något sätt hänvisade till den här föreningen utan det kan vara Blocket eller andra organisationer. Vi har kontakt med många organisationer och just den här föreningen är verkligen det pyttelilla i vår vardag. Det är väldigt tråkigt att det kan bli så här, säger enhetschefen.

Kommer ni fortsätta att berätta om föreningen för dem som behöver den här sortens hjälp?
– Det är en allmänt känd organisation och många tipsar varandra. Vi prioriterar inte någon organisation före någon annan.

Men det är ju en sak att inte prioritera någon och en annan sak att inte nämna föreningen?
– Ja, det är klart och jag vet inte. Men den är en sådan otroligt liten del i vårt arbete att jag har svårt att säga vad vi kommer göra. Vi får se var det tar vägen med den här organisationen efter era uppgifter. För vi tycker att det är bra att ni granskat detta, säger enhetschefen.

Fakta: Läs de andra delarna i granskningen

Mika flydde våldet – utnyttjades på nytt när samhället svek – Hem & Hyra
Sofie har haft tur i bostadslotteriet – låser ändå dörren med spännband av rädsla för exmannen – Hem & Hyra
Föreningsprofil ville utnyttja Mika och sökte sexslavar: ”Du kommer att fostras till lydnad” – Hem & Hyra
Ministern välkomnar Hem & Hyras granskning: ”Kommuner behöver ta sitt ansvar” – Hem & Hyra
https://www.hemhyra.se/nyheter/kande-polisen-om-foreningsprofilen-inbyggd-radar-for-att-hitta-utsatt

 

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.