HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Khalil köpte skor för hela pengen

Borås 2017 fick Khalil El Machharawi Norrbys eget Nobelpris. Nu gläds han åt att se barnen spela fotboll, med skorna han köpte för prispengarna.
Foto: Anders Nilsson Roxx
Khalil El Machharawi är ett stort fan av fotboll. Nu kan han se ungdomarna spela i skor han skänkt till Norrby IF.

Khalil El Machharawi fick 5 000 kronor av AB Bostäder i Borås för sitt miljöarbete på Norrby. För prispengarna köpte han 30 par fotbollsskor som nu lånas ut till Norrby IF:s barn- och ungdomsspelare.

Hur kom du på den idén?
– Jag gick förbi och såg barnen spela fotboll. Flera av dem spelade i sina sneakers. Jag såg ett stort behov av fotbollsskor som ungdomarna skulle ha nytta av, istället för att slita på de skor som de i vanliga fall ska ha till skolan eller till andra aktiviteter. Då bestämde jag mig för att satsa mina prispengar på fotbollsskor som ungdomarna kan låna när de behöver.

Läs ocksåDe matchades för att bli kompisar
Khalil El Machharawi

Varför just 30 par skor?
– Pengarna räckte egentligen till 27 par, men jag ville att det skulle vara ett jämnt antal. Jag lyckades förhandla med sportaffären och fick 30. När jag sedan visade upp dem för barnen var det några som hade större storlekar. Då valde AB Bostäder att lägga till med ytterligare fyra par. Så det blev totalt 34 par.

Hur fungerar det?
– Det är Norrby IF som har skorna och så får spelarna låna dem till träningar och matcher. Det gör att många fler har tillgång till dem, än om man fått låna hem dem. Det har fungerat bra.

Vad säger barnen som får låna skorna?
– De är jättetacksamma. Jag jobbar ju i skolan och har många av dessa ungdomar och ibland kommer de fram och berättar att de spelat match i mina skor. Det är så kul att se den glädjen. Det är win win för både mig och barnen.

Läs ocksåHoppfull fest i Biskopsgården

Har du själv spelat fotboll?
– Ja, jag spelade i Norrby tills jag var ungefär 14 år. Sedan började jag med boxning. Av personliga skäl så har jag tyvärr fått lägga handskarna också på hyllan. Men jag följer Norrby hela tiden.

Du har också arrangerat poesitävling?
– Ja, jag drog igång ”Ortens bästa poet” här i Borås. Det är ju en poesitävling som Förenade förorter arrangerar på flera ställen i landet. Vi har två deltagare som gick vidare till finalen i Stockholm och vi var uppe med en hel buss med ungdomar för att heja på dem.

Fakta: Pristagare 2018

Norrbys fredspris tilldelas den/de som bidragit till att öka tryggheten på Norrby, verkat för gemenskap över nations- och generationsgränser eller på annat sätt jobbat för att lösa konflikter och främja samhörighet på området. Ortens röst i Sjuhärad: Ahmed Hassan, Mohamed Hassan, Samiya Hassan, Hawaluul Hassan, Hassan Waliye

Motivering: Föreningen har gjort ett stort arbete på Norrby under 2018, särskilt med aktiviteter kopplade till valet som har bidragit till att andelen röstande på området har kunnat öka.

Fredspriset går även till: Baseer och Abdo Men motiveringen: Genom sitt engagemang som valambassadörer har de spridit budskapet att alla kan påverka och varje röst är lika mycket värd

Kulturpriset går till den eller de personer som på något sätt har utvecklat/odlat den kulturella mångfalden på stadsdelen: Hjärta för Norrby samt Khadra.

Vinnare av ungdomspriset 2018: Dorsa Rahimi

Fakta: Nobelpriset på Norrby

Pristagarna kan välja på något som kommer Norrby stadsdel till glädje. Det ska vara något som många kan ta del av, något som förskönar eller stärker gemenskapen. Exempel på pris man kan välja är följande:

  • En bänk eller bord att ställa på valfri plats på Norrby
  • En blomsterutsmyckning, till exempel en stor kruka utanför entrén.
  • En gemensam bussresa för trapphuset till Ullared, Nääs slott eller liknande.
  • En studiecirkel i något ämne som pristagaren är intresserad av till exempel matlagning, engelska, miljö, målning m.m.
  • Stolar eller bänkar till tvättstugan
  • Något verktyg, till exempel högtryckstvätt som alla kan låna.
  • Något annat förslag som pristagaren har.

Om det är möjligt kommer det att placeras en bricka med vinnarens namn och årtal på priset. Prisernas värde är cirka 5 000 kronor.

Fakta: Khalil El Machharawi

Ålder: 26 år.
Bor: På Norrby i Borås.
Familj: Fru och en dotter på två och ett halvt år.
Jobbar: Lärare på Särlaskolan och på Navet på helgerna.
Fritidsintressen: Gå på gym, läsa och skriva poesi och följa Norrby IF i fotboll.

Läs också Känslan att hjälpa andra är härlig Tjejerna som vill få unga att skina Tovas lägenhet fattade eld på grund av gammal el

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.