HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klart med nya hyror i Östhammar

Östhammar Östhammarshems hyresgäster får i år en hyreshöjning med 1,68 procent. Det är en hundralapp mer för en lägenhet som tidigare hade en hyra på 6 000 kronor.

Kommunala Östhammarshem gick i början av december ut och krävde en hyreshöjning med 3,5 procent.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade årets hyresjustering på 1,68 procent. Uppgörelsen gjordes strax före jul- och nyårshelgen och höjningen trädde ikraft vid årsskiftet.

Läs ocksåHyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol

I en kommentar på sin hemsida skriver Östhammarshem att det skulle ha krävts en större höjning för att företaget skulle få full kompensation för sina kostnadsökningar.

Kostnaderna för vatten, avfallshantering, fastighetsel samt uppvärmning som ingår i hyran väntas under 2019 öka med tre-tio procent.

Konsumentprisindex 2018 pekar på en kostnadsökning enligt statens inflationsmål på 2,5 procent. Faktorprisindex för byggkostnaderna har stigit upp emot 2,7 procent det senaste året.

Läs ocksåGrannar sparade 168 000 på att neka hyreskrav

”En hyreshöjning på drygt två procent skulle krävas för att täcka enbart dessa kostnader. Kostnaderna för byggnads- och underhållsarbeten samt material ökar påtagligt i en hårt ansträngd byggmarknad”, kommenterar Östhammarshem.

Läs också Höjda hyror hos Victoria Park i Göteborg Sista stora hyresförhandlingen klar i Varberg Ett halvår senare – nu är hyrorna hos Rikshem i Uppsala klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.