Annons

Kommunal blåslampa krävs ofta för radonåtgärder

Västra Götaland Radonhalten hos Toni Alajärvi var 30 gånger för hög. Värden började sanera först efter beslut från kommunen. Inte ovanligt, visar Hem & Hyras granskning.

Fastighetsägaren ansvarar för att radonhalten i din bostad är okej. Men att mäta och åtgärda den farliga gasen frivilligt är inte alltid självklart. Hem & Hyra har granskat hur många beslut kring till exempel mätning och åtgärder kommunerna i Västra Götaland skickat till ägare av flerbostadshus mellan 2010 och 2012 (hela listan finns längst ned i artikeln).

Skövde skickade 27 förelägganden under den aktuella tiden. Ett gällde privatvärden Rapp Fastigheter som skulle sanera radon på nio adresser. Enligt riksdagens miljömål ska alla bostäder i Sverige ha en radonhalt under 200 Bequerel per kubikmeter inomhusluft senast år 2020. I Toni Alajärvis lägenhet låg värdena på över 6 000 Bq/m³.
– Jag märker ju inte av radonet på något sätt, så jag har inte tänkt så mycket på det, säger Toni, som bott i lägenheten i snart tre år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Rapp Fastigheters vd Christer Rapp säger att man nu tagit tag i problemet och påbörjat saneringen.
– Radonet kom in i lägenheterna via marken så under det senaste halvåret har vi bland annat haft fläktar i bottenplattan. Vi tar det här på allvar, säger han.
Nu ska nya mätdosor placeras ut för att se om åtgärderna gett resultat.

Dalslands Miljönämnd fattade fyra beslut kring planer för radonmätning under den aktuella perioden. Kommunala Melleruds Bostäder och Edshus tog 4,5 respektive 5 månader på sig att skicka in planen efter första uppmaningen. Privata Pineskär Fastighets AB dröjde 6 månader.
Långsammast var Fastighetsbolaget Insjökräftan. Trots att bolaget fick förlängd tidsfrist i höstas skickades ingen plan för mätning av alla fastigheter i Mellerud. I februari 2013, åtta månader efter första uppmaningen och först efter att miljönämnden fattat ett formellt beslut kom Insjökräftans skriftliga plan.
Delägaren Madeleine Karlsson säger att bolaget har koll på radonfrågan nu. Att den inte skötts beror på att det inte funnits någon administrativ resurs.
– Nu hoppas vi bli bättre. Det är ju inga svåra ärenden, men tidigare har vi tyvärr inte hunnit, säger hon.

Annons

Klarar ni målet om värden på maximalt 200 Bq senast år 2020?
– Det får vi sikta mot, det här handlar om människors hälsa, säger Madeleine Karlsson.
Insjökräftan har också beslut från hyresnämnden om att sänka radonhalten i en bostad på Storgatan. En besiktningsman har synat läget, åtgärder ska utföras i år.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Trollhättan jobbar systematiskt med radonfrågan och har fattat 45 beslut de senaste tre åren, bara Göteborg har fler i Västra Götaland. En majoritet av besluten i Trollhättan avser värdar som inte mätt radon eller som inte redovisat mätresultat.
Apartment Bostad fick sex beslut, ett är förenat med vite (böter) på totalt 12 000 kronor. Bland annat ska värden skicka in mätplan, fastighetsuppgifter och vidta åtgärder för att sänka radonhalter på Olof Gransgatan 25-27.
Områdeschef Thomas Emilsson anser att beslutet innehåller felaktigheter och tänker överklaga.
– Vi har ett bra samarbete med miljöförvaltningen och ska se till att de får de uppgifter som de behöver. Men fastighetsuppgifter har vi redovisat för längesedan.
Ett överklagande betyder inte att hyresgästerna utsätts för radon ännu längre tid enligt Emilsson. Bolaget följer åtgärdsplanen för fastigheten tillsammans med miljöförvaltningen och en extern konsult.
Något problem med att nå det nationella målet kring radon i bostäder till år 2020 ser han inte.
– Vi ligger bra till och har klara rutiner. Men halveras gränsvärdet får vi och andra värdar stora problem. Vi kan inte eliminera markradonet fullt ut.

Att din värd sluppit beslut är ingen garanti för en radonfri bostad. I Borås, länets näst största stad, har inga förelägganden skickats. Men radon är ingen bortglömd fråga. Miljöförvaltningen har jobbat med uppmaningar kring bland annat mätningar sedan 2004. Av cirka
1 700 berörda fastigheter har upp mot 800 hittills redovisat tillräckligt omfattande uppgifter för att radonsituationen ska kunna bedömas. I höst skärper miljöförvaltningen tonen och börjar skicka beslut till fastighetsägare som inte lämnat uppgifter frivilligt.

Annons

Relaterat: Läs vad överläkaren Lars Barregård säger om dagens gränsvärde och artikeln om dålig koll på farligt radon.
Hem & Hyras artikel om krav på Apartment Bostad 2009.

Läs ocksåHöjda hyror i Stenungsund och på Orust

HELA LISTAN: RADONFÖRELÄGGANDEN I FLERBOSTADSHUS I VÄSTRA GÖTALAND

Kommun Antal förelägganden 2010–2012
Ale 0
Alingsås 34
Bengtsfors 0
Bollebygd 0
Borås 0
Dals-Ed 2
Essunga 0
Falköping 15
Färgelanda 0
Grästorp 0
Gullspång 1
Göteborg 298
Götene 0
Herrljunga 1
Hjo 1
Härryda 0
Karlsborg 0
Kungälv 0
Lerum 16
Lidköping 0
Lilla Edet 0
Lysekil 0
Mariestad 1
Mark 0
Mellerud 2
Munkedal 0
Mölndal 0
Orust 0
Partille 0
Skara 4
Skövde 27
Sotenäs 0
Stenungsund 0
Strömstad 0
Svenljunga 0
Tanum 0
Tibro 3
Tidaholm 0
Tjörn 0
Tranemo 0
Trollhättan 45
Töreboda 5
Uddevalla 0
Ulricehamn 0
Vara 0
Vårgårda 0
Vänersborg 37
Åmål 0
Öckerö 0

Fakta: Fakta om radon

Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.

Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft.

Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.

Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.

Läs också Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.