Annons

Tvist om höjda hyror i Kungälv

Kungälv Kungälvsbostäder lämnar förhandlingarna om årets hyreshöjning. Den kommunala hyresvärdens bud ligger mycket långt ifrån Hyresgästföreningens. Nu kallas medlingshjälp in från Stockholm.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Lena Mattsson

Kungälvsbostäder har förhandlat med Hyresgästföreningen om 2020 års hyror sedan slutet av oktober. Efter åtta möten står parterna fortfarande mycket långt ifrån varandra.

Därför väljer Kungälvsbostäder nu att lämna förhandlingsbordet. I stället hoppas man på medling och råd från den partsgemensamma Hyresmarknadskommittén i Stockholm, HMK (se faktaruta nedan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den kommunala stiftelsens senast bud är 3,7 procent, jämfört med utgångsbudet 3,9 procent. Hyresgästföreningens motbud är 1 procent.

– Vi har helt enkelt beräknat vad vi behöver i höjning utifrån den kostnadsutveckling vi har. Vi behöver egentligen mer, men vi kan inte ta allt på ett bräde, säger Kungälvsbostäders ekonomichef Camilla Solbacken.

– Vi klarar inte att bedriva ett fastighetsbolag med välmående fastigheter, renovering och drift, med en ökning på en procent.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresgästföreningen hävdar å sin sida att Kungälvsbostäder har en mycket god ekonomi. Därav det begränsade motbudet, som fick motparten att lämna förhandlingsbordet.

Annons

– Vi blev förvånade eftersom känslan var att vi var precis i början av förhandlingen, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Anders Rollings i ett pressmeddelande.

Hem & Hyra har tidigare berättat att Kungälvsbostäder står inför stora stamrenoveringar. Över 60 procent av stiftelsens 2 700 lägenheter kräver stambyte de närmaste åren.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Enligt Hyresgästföreningen kryddas den kommunala värdens krav av att de behöver pengar till de kommande renoveringarna. Men det stämmer inte, enligt ekonomichef Camilla Solbacken.

– Större stamrenoveringar förhandlas separat. De ingår inte i de årliga förhandlingarna. Våra kostnader handlar om drift och vanliga reparationer som till exempel takbyten, kulvertbyten och dräneringar.

Senast Kungälvsbostäder höjde hyrorna var i januari förra året. Då var snitthöjningen 2 procent, mer än dubbelt så mycket som åren före.

Ursprungsbudet låg på 3,5 procent. Efter uppgörelsen i fjol sade Kungälvsbostäders vd Bettina Öster Tunberg till Hem & Hyra att förhandlingarna troligen skulle bli allt kärvare för varje år.

Annons

Och nu har alltså Kungälvsbostäder begärt medling, för första gången på sex år.

– Det här året känner vi att vi inte kommer vidare. Vi hoppas att HMK kan hjälpa oss, säger Camilla Solbacken.

När tvisten behandlats av HMK ska de lokala förhandlingarna återupptas. Om någon av de lokala parterna inte accepterar medlingsbudet blir det HMK som slutligen bestämmer hur hög hyreshöjningen blir.

LÄS MER:

Fakta: Hyresmarknadskommittén, HMK
  • Hyresmarknadskommittén är ett konfliktlösningsorgan för hyresförhandlingar som avser kommunala hyresvärdar runt om i landet.
  • Förkortas HMK.
  • Består av tre ledamöter från de kommunala bostadsbolagens branschorganisation Sveriges Allmännytta, och tre ledamöter från Hyresgästföreningens riksförbund.
  • Säte i Stockholm.
  • Beslutar om hyresnivåer när lokala parter inte kan enas.
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.