HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunala bolag vräker flest barn

Stockholm 30 barnfamiljer vräktes från sin hem under första halvåret. 20 av dem bodde i ett kommunalt bostadsbolag. Nu kräver Hyresgästföreningen att ägardirektiven ändras.

I en debattartikel i Dagens samhälle uppmärksammar Hyresgästföreningen att vräkningarna av barnfamiljer ökar i Stockholms län. Från 53 år 2013 respektive 52 år 2014 till 30 under första halvåret i år. Av dessa bodde 20 hos ett kommunalt bostadsbolag, 7 hos en privat hyresvärd och 3 i en bostadsrättsförening. Antalet som vräktes från en kommunal hyresvärd bli än mer anmärkningsvärt eftersom allmännyttan har en sjättedel av beståndet, enligt Hyresgästföreningen.

– Många är grymmare än privaten. Det är bara fyra allmännyttiga bolag som har skrivningar om detta i sina ägardirektiv, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Läs ocksåHyresgäst tog sig vatten över huvudet - vräks efter egen badrumsrenovering

Han vill se att fler kommuner skriver in i sina bostadsbolags ägardirektiv hur vräkningar av barn ska motverkas. I dag är det fyra av länets 26 kommuner som har gjort det: Botkyrka, Sigtuna, Järfälla och Stockholm.

– Ingen pratar om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, det är ett dilemma, säger Simon Safari.

Hem & Hyras bevakning av antalet barnvräkningar visar att de ökar i Stockholm samtidigt som trenden är allt färre barn vräks i riket totalt.

Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"
Läs också Robin försvarade granne i psykisk kris – hotades med vräkning Tafsande hyresgäst får bo kvar - inte tillräckligt allvarligt för vräkning Björn levde som särbo - nu riskerar han vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.