Annons

Kvinna åtalas för bordelluthyrning av hyresrätt – polisen spanade genom brevinkastet

Malmö Socialtjänsten betalade hyran för enrummaren. Men den 34-åriga hyresgästen hyrde ut svart till prostituerade. Kvinnan nekar men enligt åklagaren var det koppleri: "Det är oerhört tydligt".
Polisen grep en hallick i en lägenhet
Foto: Polisen/Anders Paulsson

I höstas spanade civilklädda områdespoliser efter sexköpare runt huset i östra Malmö. Via nätannonser på en känd prostitutionssajt hade gruppen identifierat en specifik lägenhet som kunde vara intressant. 

Mitt under insatsen, när poliserna stod och kikade in genom brevinkastet, dök hyresgästen plötsligt upp i trapphuset. Inne i den 34-åriga kvinnans enrummare fanns samtidigt två prostituerade kvinnor från Sydamerika. I deras mobiler hittade polisen tydliga tecken på att det pågick prostitution.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

LÄS MER: Här spanar polisen efter sexköpare bland hyreshusen

Lägenhetsinnehavaren, en flitig användare av Airbnb, menade att hon delade bostad med kvinnorna, som inneboende, och att hon inte kände till något olagligt. Att hon bara velat vara snäll när hon låtit dem bo där. Polisen sammanfattade sin syn på saken i en rapport från kvällen:

“Som skrivet så är lägenheten liten och bor man tre stycken i den så är samtliga medvetna om vad som försiggår. Allt annat är en omöjlighet”.

Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.

Skattebetalarna betalade hyran för bordellen

Utredarnas kontakter med fastighetsägaren visar att det från bolagets sida funnits misstankar om svartuthyrning riktade mot kvinnan sedan en tid. Men att detta inte gått att bevisa. Den som i själva verket betalade hyran var Socialtjänsten, men enligt värden bodde inte kvinnan själv i lägenheten.

Nu nästan ett år efter tillslaget kommer den rättsliga uppföljningen i form av ett åtal. Enligt åklagarens beskrivning har den 34-åriga kvinnan gjort sig skyldig till koppleri. Detta genom att ha hyrt ut sin hyresrätt i andra hand fullt medveten om att andrahandshyresgästerna skulle sälja sex. Enligt beskrivningen i stämningsansökan var syftet att tjäna pengar genom att utnyttja de prostituerades situation.

– Att hyra ut en bostad till någon som har avsikt att bedriva prostitution är koppleri, det är inte knivigare än så, säger åklagaren Pia Björnsson.

Annons
Läs ocksåKlanfamilj vräkt från sin lägenhet i GöteborgUppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.

Hon menar att det tydligaste beviset finns i telefonerna.

– I SMS-korrespondensen mellan henne och hyresgästen så säger hon rakt ut att de inte ska berätta vad de gör. Det är oerhört tydligt att hon vet vad som händer, säger Pia Björnsson.

Det åklagaren syftar på är ett meddelande som lyder:

”You do not say that you work on the street if a neighbor asks”.

Enligt Hem & Hyras uppgifter pågår det nu ett arbete med att få bort prostitutionen från hyreshuset. Något som har varit ett fortsatt problem sedan förra vintern med nya fall av gripna sexköpare.

– Vi har bra kontakt med polisen som vi kontaktar omgående. Vi har förvaltare som snabbt får information om något inte är som det ska, säger husets ägare.

– Sen handlar det alltid om bevisbörda det här med svartuthyrning. De säger många gånger att det är en inneboende fast vi vet hundra procent att det är något annat. För oss är det bara att ligga på och störa så mycket man kan.

Annons

Den åtalade kvinnan har kvar sitt kontrakt men enligt ägaren kan det ske en uppsägning i framtiden beroende på vilken information som kommer från polisen.

– Jag kan bara följa de lagar och regler som finns, säger fastighetsägaren.

Den åtalade har nekat till brott och sitter idag frihetsberövad för annan brottslighet.

Tidigare pilotfall mot hallick i Malmö

Det är ovanligt att hyresgäster ställs inför rätt för koppleri kopplat till olovlig uthyrning men tidigare i år kom ett åtal kopplat till en stor härva i Malmö. En 37-årig man dömdes i våras till fängelse för att ha satt i system att hyra ut hyresrätter i andra hand till prostituerade kvinnor. 

Som mest kontrollerade lägenhetshallicken ett femtontal lägenheter i flera städer. Utredningen var något av ett pilotfall där polisen testade lagstiftningen och hyresgästers ansvar för sina lägenheter. Mannen förlorade senare flera av sina lägenhetskontrakt.

Fakta: Så hyr du ut säkert - annars kan din lägenhet bli en bordell

Sexhandeln i Sverige är uppbyggd runt andrahandshyrda lägenheter. Den som står på hyreskontraktet vet inte alltid vad som sker men kan ändå förlora sin bostad.

Klicka här, läs Hem & hyras checklista och lär dig vad som gäller.

Läs också Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn Hyrde ut lägenhet till prostituerade via mellanhand – därför larmade grannarna Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.