Annons

Lägenhetshallick döms till fängelse – viktigt rättsfall för alla hyresgäster

Malmö Att medvetet hyra ut en lägenhet för sexhandel är ett brott. Polisens hemliga Operation Samba testade svensk lagstiftning. Nu har en 37-årig man i Malmö dömts till fängelse i två år för grovt koppleri och penningtvätt. "Man har dömt för att han har hyrt ut till fel personer", säger åklagaren Lena Körner.
Lägenhetshallick dömd för bordeller i Malmö
Foto: Polisen
37-åringen (i blått) var tidigare ostraffad när polisen fick upp ögonen för hans lägenhetsaffärer.

Prostituerade från Östeuropa betalade skyhöga hyror i andra eller tredje hand. Det kostade tusen kronor per dygn att hyra lägenhetsbordellerna som låg i vanliga hyreshus. Vinsten gick rakt ner i 37-åringens ficka. Nu döms han till fängelse i två år och tre månader samt utvisning i tio år. Tingsrätten beskriver honom som huvudman i lägenhetshärvan.

Mannen har enligt domen tillhandahållit lägenheter men också skjutsat vissa prostituerade till flygplatsen Sturup. Rätten beskriver att han “på ett otillbörligt sätt utnyttjat att ett stort antal kvinnor haft sexuella förbindelser mot ersättning”. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Han har själv medgett uthyrning till “turister”men hela tiden nekat till brott. Men rätten köper inte att det skulle vara en slump att lägenheterna användes som bordeller.

Polisen spanade bland hyreshusen i månader

Samtidigt döms nu fem andra män i ett svep till böter, sexköpare som har åkt fast i 37-åringens lägenheter i Malmö. I bakgrunden till domen ligger polisens Operation Samba som riktade sig direkt mot 37-åringen. Under några sommarmånader i fjor följde spanare mannen och en rad lägenheter i Malmö. Vägg i vägg bodde grannar ovetandes om att det pågick bordellverksamhet i hyreshusen. Polisen dokumenterade trafiken med sexköpare och kunde se hur prostituerade kvinnor flyttade in och ut och hur 37-åringen besökte adresserna.

Polisens hemliga spaning på män som köper sex i Malmö
Bilder från spaningen mot bordellerna i Malmö. Kvinnorna är att betrakta som vittnen och inte misstänkta för brott.

Operation Samba var ett försök att testa svensk lagstiftning, som Hem & Hyra kunnat berätta utförligt om tidigare. I Malmö, Göteborg, Jönköping och Helsingborg fanns under 2021 runt femton hyresrätter som kontrollerades av 37-åringen. De hyrdes specialinriktat ut till kvinnor från Östeuropa som använde dem för att sälja sex via en sajt på nätet. På ett halvår drog mannen in 270 000 kronor på sexuthyrningen, enligt tingsrätten. Han menar själv att summan var lägre men har berättat att vinsten bland annat har slussats vidare till utländska bankkonton.

Redan förra sommaren dömdes han i Linköpings tingsrätt i en liknande rättegång och som delvis rörde samma lägenheter. Domen överklagades till hovrätten men står nu fast eftersom 37-åringen nyligen drog tillbaka sitt överklagande.

Domen viktig för alla värdar och hyresgäster

Två tingsrätter har alltså slagit fast att 37-åringens agerande klassificerar honom som en lägenhetshallick. Domarna är principiellt viktiga för alla som någon gång hade tänkt sig att hyra ut en lägenhet. Det gäller både större fastighetsägare som hyr ut direkt, bostadsrättsägare eller hyresgäster som hyr ut i andra hand via exempelvis Airbnb. Det har från polis och åklagares håll under många års tid lyfts fram att uthyrare har ett ansvar för vad som händer i en lägenhet. Att en uthyrare som känner till att det pågår prostitution men inte agerar för att sätta stopp begår ett brott, koppleri.

Kammaråklagare Lena Körner vid riksenheten för internationell och organiserad brottslighet som drivit fallet menar att det får betydelse för all framtida uthyrning av lägenheter.

Annons
Läs ocksåTonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjenTermosbomb

– Eftersom han döms så öppnar det upp för att man bör vara mer observant. Det är viktigt att man har koll på vem man hyr ut till och vad som händer. Man har dömt för att han har hyrt ut till fel personer. Det gör att man bör vara noggrann så att man själv inte hamnar i den situationen, säger hon.

Lägenheter som användes för prostitution
Lägenheterna i målet stod tomma när polisen väl slog till.

Hyresrätter som hyrs ut i andra har en central roll i dagens prostitution. Det är där bordellverksamheten pågår efter att kontakterna tagits med sexköparna över nätet. I Malmö har gatuprostitutionen i princip helt slutat att existera. Det innebär att det i stället är i hyreshusområden som polisen spanar efter sexköpare, hallickar och människohandlare.

– Det är här en jättebra dom. Den visar att alla som tjänar pengar på utsatta kvinnor begår ett brott, säger Christian Abrahamsson, gruppchef vid polisens människohandelsgrupp i region syd.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Han tror även att domen kan få betydelse. Till exempel för personer som hyr ut.

– Man bör tänka ett extra varv på detta. Kan lägenheten användas för brott? Många gör nog inte det idag. Det kanske mer är parkettgolvet man tänker på.

Men även för polisens arbete.

– Jag tror det kommer bli lättare för lokalpolisen som arbetar mot prostitution. Att man lyfter den här frågeställningen eller anmäler fler som har hyrt ut. Det blir lättare att beakta brottet. Jag tror det kan leda till fler misstankar om koppleri, säger han.

Annons

En misstänkt håller sig undan utomlands

Under utredningen av 37-åringen i Malmö lyckades polisen aldrig få ut några registeruppgifter från sajten Booking, som användes i vissa av fallen vid sidan av till exempel Airbnb. Sajten, baserad utomlands, svarade aldrig på polisens begäran och information som hade kunnat användas i målet uteblev. 

Även själva rättegången i Malmö tingsrätt har kantats av svårigheter. En handfull vittnen, kvinnor som har sålt sex i lägenheterna och som bor i andra länder, skulle höras via länk men domstolen fick aldrig tag på dem. Åklagaren tvingades i stället lyfta fram tidigare inspelade förhör.

En 50-årig medåtalad hallick struntade helt i att dyka upp personligen vid förhandlingarna och ville i stället delta via telefon. Men det är en typ av krav som en åtalad inte kan ställa. Mannen, som ska ha hjälpt till med sexhandeln i lägenheterna genom en sorts vaktmästarroll, är numera häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. När han väl grips kommer delar av rättegången som rör honom att tas om.

Enligt domstolens uppgifter ska mannen befinna sig någonstans i Frankrike, troligen i Paris.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt 37-åringens advokat men utan resultat.

Fakta: Lagligt att sälja sex men inte att köpa

Aktuellt 2022: Regeringen har lagt fram ett förslag om att införa fängelse som enda straff för sexköpare.

Koppleri innebär att någon tjänar pengar på en annan persons prostitution, till exempel genom att erbjuda marknadsföring, lokal eller lägenhet. Detta kan ge upp till fyra års fängelse i normalfallet, vid grovt brott tio år.

Människohandel är när någon exempelvis ”rekryterar, transporterar, inhyser” en person för prostitution, eller andra syften som exempel tvångsarbete eller krigstjänst. Kan ge mellan sex månaders och fyra års fängelse.

Fakta: Ekonomin bakom lägenhetsuthyrningen och bordellerna i Malmö

Hem & Hyra har kartlagt sexhandeln i Malmö under 2021. Granskningen av rättsfallen visade att det oftast sker i en svarthyrd lägenhet i ett hyreshus. Under ett år var 25 hyrda lägenhetsbordeller i Malmö föremål för polisens utredningar.

31 män dömdes för sexköp i Malmö under året. Knutet till detta dömdes 9 personer för koppleri eller människohandel.

Pengar från prsotistution som polisen tagit i beslag

Så här kan ekonomin bakom sexhandeln och lägenheterna se ut. Exemplen är från Operation Samba:

  • Fyra på Sorgenfri i Malmö

Förhandlad hyra: 12 000 kronor i månaden

Så mycket betalar prostituerade i andra hand: 1 000 kronor per dygn

Vinst: 10 000 per månad i snitt för lägenhetshallicken, i det här fallet totalt 40 000 enligt åklagaren.

  • Etta vid Mobilia i Malmö

Förhandlad hyra: 4 700 kronor i månaden

Så mycket betalar prostituerade i andra hand: 1 000 kronor per dygn

Vinst: 10 000 per månad i snitt, i det här fallet totalt 20 000.

Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.