Annons

Lättare välja mer lyx – mot högre hyra

Nyheter ​Vill du ha en lyxig spis, tätare underhåll, eller rentav en balkong? Från 2010 kan det bli lättare att sluta avtal med hyresvärden om extra tillval i sin lägenhet – mot högre hyra. Bra, men det blir knappast någon stor efterfrågan, tror Hyresgästföreningen.

​Regeringens utredare Lars Olsson presenterade på fredagen utredningen Tillval i hyresrätt. Han föreslår ett regelverk för hur hyresvärdar och hyresgäster ska kunna avtala om speciella lösningar i enskilda lägenheter.

Annons
Det kan till exempel gälla att installera en exklusiv spis eller särskilda köksluckor. Om båda parter är överens ska hyresvärden kunna ta ut kostnaden genom ett tillägg på hyran.
Det här förekommer redan nu. Men med nuvarande regler bestäms hyran av lägenhetens så kallade bruksvärde och det har verkat hämmande för vissa hyresvärdar.
– Det kan vara svårt att förutse hur mycket ett tillval påverkar bruksvärdet och därmed om ett avtal skulle hålla om det prövas i hyresnämnden. Det är en osäkerhet som leder till att vissa tillval inte genomförs, säger Lars Olsson.
 
Han föreslår därför att sådana, frivilliga avtal ska anses vara skäliga under tio år och inte kunna ändras av hyresnämnden. Men vissa begränsningar föreslås:
Hyrestillägget får bara motsvara hyresvärdens kostnader för tillägget.
Det får inte innebära mer än 50 procents tillägg på hyran.
Efter tio år ska hyran sättas efter bruksvärdet igen.
Man kan inte göra frånval så att ”lägsta godtagbara standard” underskrids.
Alla parter på bostadsmarknaden har länge velat få bättre regler för tillval och frånval. Om hyresvärden kan vara säker på att få betalt, skulle det bli lättare för hyresgäster att få påverka standarden i sin lägenhet och hyresrätten blir mer attraktiv, resonerar man.
 
Nu när det finns ett nytt förslag tycker Fastighetsägarna Sverige att begränsningsreglerna inte borde finnas med. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är däremot nöjd.
– Det verkar vara enkla regler att tillämpa. Sedan är det mer en fråga om någon nappar. Om man vill ha en speciell dörr, kan det ofta vara bättre att köpa den själv.
Redan i dag har de flesta kommunalägda bostadsbolag listor på vad det kostar med något extra i lägenheten. Hos privatvärdar finns ofta mer informella system. De avtal som redan finns ska fortsätta att gälla, men de nya reglerna kan tillämpas, om förslagen går igenom, från januari 2010.
 
 

Annons
Fakta: Hon tar kamp mot värden

Fakta: Bruksvärdesprincipen
Bruksvärdesprincipen innebär att hyran inte får vara påtagligt högre än hyran för en likvärdig lägenhet. Med likvärdig lägenhet

Läs också Guide till hemförsäkringar ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.