Annons

Lillemor och Jarl får bo kvar: ”Bästa födelsedagsbeskedet”

Västra Götaland Efter nära åtta månader av oro och konflikt kom i dag beskedet. Fastighetsägaren Fastinvest AB drar tillbaka sitt krav om uppsägning, bara två dagar innan hyresnämndens beslut. ”Äntligen, det var det bästa besked jag kunde få” säger Lillemor Månsson som i dag fyller 78 år.
Foto: Josephine Freje
I dag kom beskedet, pensionärerna Lillemor och Jarl Månsson får bo kvar i sitt hem. Nu hoppas de på en ny fastighetsägare.

Allt började i juni förra året då fastighetsägaren Fastinvest AB skickade ett rekommenderat brev till det äldre paret – Lillemor och Jarl Månsson – i Kareby utanför Kungälv. Deras hyreskontrakt hade sagts upp och de ombads att flytta snarast, senast inom tre månader. Detta trots att de har besittningsrätt och har betalat sina hyror i tid i nästan 30 års tid. Även deras granne Andy Clement och hans son fick ett brev om uppsägning från Fastinvest AB.

– Vi är förkrossade, sedan brevet kom har vi inte alls mått bra. Vi har bott här i 16 år och jag måste kriga för min 12-årige sons skull så att han får vara kvar i sin skola och med sina vänner, sa Andy Clement när Hem & Hyra träffade de drabbade hyresgästerna i höstas. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar
”Ljug och påhitt”

Fastinvests vd Daniel Abelson hävdade i uppsägningsbrevet att de två parhusen med fyra lägenheter var sålda i juni 2020.  Något som inte visade sig stämma. Så här svarade Daniel Abelson i en bandad intervju till Hem & Hyra i oktober 2020: 

– Jag kommer nu att kontakta mäklare. Vi kommer inte vänta med försäljningen, utan jag börjar förbereda redan nu.

Men inte heller det stämde. I dag, den 10 februari 2021, skriver vd:n Daniel Abelson till hyresnämnden att hans första möte med mäklare skedde först i förra veckan”. 

Annons
Läs ocksåPensionärer sägs upp efter 30 år: ”Bedrövligt – så här behandlar man inte folk”

– Det har varit ljug och påhitt från första stund, det är vår bestämda uppfattning, säger Lillemor Månsson, som trots lättnaden över att uppsägningen nu är återkallad är förbannad över all oro och de sömnlösa nätter som Fastinvest AB orsakat dem. 

– Vi har mått fruktansvärt dåligt av detta och min make Jarl som är hjärtsjuk fick rådet av läkaren att inte vara med när det var möte på hyresnämnden på grund av all stress, säger Lillemor Månsson.

Fastighetsägarens starkaste och mest återkommande argument under konflikten har varit att hyresgästerna Lillemor, Jarl och Andy inte bor i ”lägenheter” utan kedjehus. Något som hyresnämndens ordförande fick tillrättavisa Daniel Abelson om, när parterna möttes i nämnden den 2:e februari. Även då var Hem & Hyra på plats, och Daniel Abelson upprepade för nämnden att han visst inlett planerna på försäljning och att det existerade köpare som ”dragit sig ur”. 

Läs ocksåLillemor och Jarls kamp: i dag togs fallet upp i hyresnämnden

Daniel Abelson verkar dock inte ha uppfattat vad hyresnämndens ordförande sa till honom, för i brevet i dag till hyresnämnden fortsätter han hävda att det inte är lägenheter, utan att det endast är något som hyresgästföreningens jurist och Hem & Hyra har hittat på för att smutskasta Fastinvest och vd Daniel Abelson”. Hyreslagen gäller dock oavsett vad han väljer att kalla det, då han hyr ut fler än tre lägenheter genom ett bolag. Något som också betonades av hyresnämnden och Hyresgästföreningens jurist under sammanträdet.  

Hoppas på ny fastighetsägare

Hyresnämnden skriver nu av ärendet, då ansökan om uppsägning av hyresgästerna har återkallats av Fastinvest AB. Det blir alltså inget beslut i nämnden, utan parhusen kommer läggas ut till försäljning med befintliga hyresgäster. Detta intygar också vd Daniel Abelson i det brev han skriver till nämnden, husen kommer att annonseras med hyresgäst” och att mäklaren – som han träffade för första gången i förra veckan – har förklarat att de kan få lika mycket betalt för en kedjehusvilla med eller utan hyresgäst”. 

Annons

– Vi hoppas vi får en ny fastighetsägare snarast, vad det än blir har vi svårt att se att det kan bli värre än Fastinvest, säger Lillemor Månsson, innan hon återgår till födelsedagsfirandet i parets hem i Kareby, Kungälv, där de nu hoppas kunna bo kvar sina sista år. 

Fastinvest AB utsågs nyligen till en av Sveriges värsta värdar och har avböjt att svara på Hem & Hyras uppföljande frågor. När vd:n Daniel Abelson intervjuades i höstas av Hem & Hyra svarade han så här: 

– Jag fick en bra deal helt enkelt, att sälja i en snabb affär. Och då slår man till, det är ju så man gör.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.