Annons

Malmö stad vill spärra av kemikalielägenhet

Malmö Miljöförvaltningen jagar farliga föroreningar i hyreshuset Motetten och vill stänga ute en hyresgäst. “Jag är inte helt övertygad om att myndigheterna har haft rätt”, säger Olof Andersson, vd på ägaren Trianon.
Polisen upptäckte hemmalabbet efter att ett fönster trillat från högsta våningen.

Malmö stad sätter ner foten – ingen får bo i den tidigare kemikaliefyllda lägenheten på Lindängen.

Upptäckten av produkterna som förvarades i ett kök ledde till att kommunen genomförde en akut tömning av en lägenheten redan tidigt under hösten. Hyresgästen, som vi kallar för Tomas, blev i samband med detta misstänkt för brott. Hem & Hyra har tidigare berättat att det enligt polisens protokoll bland annat rör brandfarliga och explosiva ämnen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter detta har miljöförvaltningen fattat ett nytt och ovanligt beslut. Det är riktat till fastighetsägaren Trianon och innebär att lägenheten måste spärras av på obestämd framtid. Innan de planerade provtagningarna och analyserna är färdiga får ingen bo där.

I bakgrunden ligger enligt beslutet risker för “föroreningar” i huset som totalt har 275 hyreslägenheter. Enligt miljöförvaltningens uppgifter ska det ha funnits 40 kemikalier i lägenheten som kräver specialtillstånd och nu misstänker man att farliga ämnen kan ha spridits vidare till ytskikt men även genom avlopp och ventilation.

Motetten

Trianons uttalade ambition har från början varit att företräda “de skötsamma hyresgästerna” i huset och har lämnat öppet för att Tomas hyreskontrakt kan vara i fara. Men vd Olof Andersson uttrycker nu skepsis för att det skulle behöva gå så långt.

–  Jag är inte helt övertygad om att myndigheterna haft rätt i det här ärendet. Jag är inte övertygad om att det här har varit så farligt som det har sagts när jag lyssnar på hyresgästen, säger han.

Annons

Trianon tänker erbjuda Tomas en annan lägenhet i väntan på tydligare uppgifter runt kemikalierna som grund för ett slutgiltigt beslut om framtiden för bostaden.

– Vi är ute efter en förhandlingslösning med hyresgästen, säger Olof Andersson.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

Om fallet med kemikalierna går vidare till en konflikt kan uppgiften att försvara Tomas rätt till lägenheten hamna på hyresgästföreningens jurister eftersom han har bett om hjälp.

– De har sagt att jag inte ska vara orolig utan sitta lugnt i båten. Jag går på hyresgästföreningens ord och stannar. Men det blir svårt att leva här nu för jag har redan börjat flytta mina saker, säger Tomas som fortfarande har kvar nyckeln till sitt hem.

Han har tidigare berättat för Hem & hyra om “hobbyverksamheten” i lägenheten som omfattat kemikalier och renoveringar av bland annat möbler. Något som han själv ser som helt riskfritt.

Annons
Läs ocksåHyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhetMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

– Man blir betraktad som farlig i Sverige om man är udda. Det är ingen fara för grannarna. Jag har bott i lägenheten i 30 år och jag är frisk.

Polisens bilder från lägenhetens kök.

Parallellt med miljöförvaltningens arbete driver samtidigt åklagare vidare en utredning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Med andra ord att Tomas hantering i amatörlabbet skulle ha varit kriminell.

Men att reda ut den biten kan ta tid. Prover från bostaden ligger för analys hos NFC (Nationellt forensiskt centrum). Men eftersom ingen person är frihetsberövad får det låg prioritet och ärendet hamnar längst bak i kön. Tidigast till våren tror sig åklagaren kunna ta ställning till ett eventuellt åtal.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.