Annons

Marianne, 74, fruktar vinterns elräkningar i sitt dragiga hus: ”Jag ligger sömnlös om nätterna”

Stockholm Pensionären Marianne Samsjö vill byta sitt gamla kulturhus mot en lägenhet via ett trepartsbyte. Hon orkar inte ta hand om huset längre och är orolig för vinterns elräkningar. Men hyresvärden, fastighetskontoret i Stockholms stad, planerar att sälja huset, vilket försvårar bytet. "Jag är livrädd för vad elnotan ska landa på", säger hon.
Marianne med sin storpudel utanför sitt hus
Foto: Linda Dahlin
Marianne Samsjö (här med storpudeln Dexter) flyttade in i Villa Sjöhagen 1977 och har älskat att bo i huset. Men nu orkar hon inte längre och är orolig över vinterns elkostnader. Tillsammans med Karolina Bjursten och ett par som vill flytta in försöker hon få igenom ett trepartsbyte.

Marianne Samsjö, 74, hyr Villa Sjöhagen i Grimsta naturreservat sedan 45 år tillbaka. Huset från 1905 är blåklassat som kulturhistoriskt värdefullt. Här har hon haft plats för vänner, varit sambo, uppfostrat barn, odlat i trädgården och tagit hand om hundar.

Men hennes ålder och reumatism gör att hon inte längre klarar av att bära ved, skotta snö och ta hand om den stora trädgården.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I våras ansökte hon om ett trepartsbyte och hoppades på att flytta innan hösten så hon slipper bo i det dragiga huset en vinter till. Mest orolig är hon över de skenande elpriserna. Hon betalar endast kallhyra och får stå för elnotan utöver hyran på 4 500 kronor i månaden.

– En vanlig vinter betalar jag 3 000 kronor i månaden för el, och jag är livrädd för vad notan ska landa på i vinter. De kommer att äta upp hela min pension, säger hon.

Såg kulturvärdet i huset

När Marianne och hennes dåvarande pojkvän, som var kulturarbetare, flyttade in i huset såg han genast husets potential.

– Det var plastgolv och de vackra spegeldörrarna var övermålade med plastfärg. Men vi tog bort plastmattorna och slipade fram det fina grangolvet som låg under. Vi hade en billig hyra, 600 kronor i kallhyra, och kände att vi både kunde och ville satsa på huset, då vi såg kulturvärdet i det, berättar hon.

Men kylan kunde de inte få bukt med. Huset var förbaskat kallt säger hon.

– Vi installerade två luftvärmepumpar och en kamin. Trots investeringarna blir det ändå kallt för huset är inte ordentligt isolerat. På vintern måste jag bära in ved till kaminen, vilket är för tungt för mig nu, säger hon.

Läs ocksåHyresvilla i reservatet säljs till högstbjudande
Marianne utanför sitt kulturhus
Marianne Samsjö har skött huset och trädgården exemplariskt under 45 år. Men nu orkar hon inte längre.

I drygt tre år har hon försökt att byta bostad. När hon hittade möjligheten till trepartsbytet i våras kändes det lovande. Ett odlingsintresserat par, där en är kulturarbetare, ville flytta in i huset, och den tredje parten, Karolina Bjursten, ville flytta in i parets lägenhet med sin dotter. Marianne i sin tur tyckte Karolinas lägenhet var perfekt för henne.

Ansökte om byte i april

I april i år skickade de in bytesanmälan, och de två andra parterna fick godkänt i juni av sina värdar Svenska Bostäder och Stockholmshem. Samtliga parter trodde att det inte skulle bli några problem att få ja från fastighetskontoret, som förvaltar huset och planerade för att flytta under sommaren.

Men fastighetskontoret krävde hela tiden in fler intyg, bland annat läkarintyg för Mariannes reumatism.

Annons
Läs ocksåLåg pension stoppade drömbyte för Cihans familj – nu får han rätt

– De ville ha dokument in absurdum. Fastighetskontoret har hela tiden förhalat bytesansökan, menar Karolina Bjursten.

Rött gammalt hus med stor trädgård
Huset som från början tillhörde en trädgårdsmästare har en stor trädgård med bland annat tio äppelträd, en lindberså och en stor syrenhäck.

När alla parter hade skickat in alla efterfrågade dokument, och efter veckor av påtryckningar för att få besked, så fick Marianne ett samtal i september från fastighetskontorets enhetschef med ett nytt erbjudande.

– Hon var mycket förstående för att Marianne mår dåligt av alla turer och vill flytta, och erbjöd att hitta en annan lägenhet åt henne, i stället för att godkänna bytet och låta henne flytta till lägenheten som hon själv hade valt, säger Karolina Bjursten.

Plötsligt kom nya besked

Förra veckan, nästan ett halvår efter ansökan skickades in, fick de besked att staden godkänner bytet. Staden påpekar dock att det inte finns någon garanti för att hyresgästen som flyttar in i huset får bo kvar, då staden planerar att sälja Villa Sjöhagen. Att hyresgästen skulle få förstatjing på köpet finns det ingen garanti för enligt mejlet från fastighetskontoret:

”Detta beror på vem som köper byggnaden. Om det är en privatperson som har för avsikt att själv bosätta sig i huset kan man på sikt tvingas flytta utan att erbjudas annat boende…Staden kommer vid en försäljning att sälja huset på den öppna marknaden och till marknadspris. Staden har således ingen skyldighet att erbjuda befintlig hyresgäst att köpa huset, även om det inte finns några hinder för att det blir så.”

Både Karolina Bjursten och Marianne Samsjö är kritiska till hur fastighetskontoret hanterat ärendet. Paret, vars lägenhet också är en del i trepartsbytet, vill inte kommentera processen.

– Än så länge finns inga beslut tagna av staden om någon försäljning av huset. Det som kunde ha blivit ett enkelt trepartsbyte har i stället blivit otroligt oetiskt handhavande där fastighetskontoret försöker hitta kryphål för att göra en fastighetsaffär av vårt lägenhetsbyte. Vi hamnar i kläm och särskilt Marianne som mår ytterst dåligt av alla turer och som tvingas bo kvar i ett kallt oisolerat hus med en trädgård hon inte längre orkar sköta, säger Karolina Bjursten.

flyttlådor som är packade
Marianne hade hoppats på att flytta redan i somras och hade börjat packa i flyttlådor.

Enligt Linda Laine, kommunikationschef på fastighetskontoret i Stockholms stad, säger att staden får sälja välskötta hus som ligger i naturreservat om de är fastighetsbildade och inte ligger på parkmark.

– Det innebär att vi ska arbeta för att avyttra fastigheter som inte är strategiskt viktiga att äga. Det är inte och ska inte vara kommunens uppdrag att långsiktigt äga ett bostadshus som detta, en villa med en hyresgäst i. Det är mer av historiska skäl som vi äger sådana fastigheter. Sedan är det viktigt att poängtera att en annan fastighetsägare givetvis också måste förhålla sig till lagar och regler kopplade till kulturhistoriska värden och det faktum att fastigheten ligger i ett naturreservat.

 När togs beslutet om försäljning av huset? Och i vilken nämnd togs beslutet?

Annons

– Som jag sa tidigare, vi har ett tydligt generellt uppdrag som innebär att vi ska avyttra fastigheter som den här. Fastighetskontorets ledningsgrupp har fattat beslut om att inriktningen för arbetet ska vara att stycka av och fastighetsbilda denna fastighet, för att underlätta en framtida försäljning. Vi tror att det kanske kan vara klart, som tidigast, i slutet av 2023. Det faktiska beslutet om försäljning behandlas sedan av fastighetsnämnden i ett senare skede.

Varför har processen tagit så lång tid, de ansökte om byte i april i år?

– Vi är medvetna om att processen blivit lite för utdragen. Vi hade redan ett beslut på att göra en översyn av fastigheten för att kunna sälja den, vilket komplicerade saken. Varje moment tog lite för lång tid, först skulle vi få in kompletterande handlingar gällande bytet, sedan skulle vi föra dialog internt om hur vi skulle hantera bytesansökan i det här skedet. Vi försökte bland annat diskutera med hyresgästen om vi skulle kunna hitta en annan väg framåt genom att erbjuda en annan bostad i vårt bestånd, säger Linda Laine.

”Oacceptabelt lång tid för besked”

I november var det planerat att bytesärendet skulle tas upp i hyresnämnden. Mariannes juridiska ombud på Hyresgästföreningen Region Stockholm, Emma Furukvist, säger att de kommer att återkalla ärendet.

– Det är positivt att fastighetskontoret nu har lämnat sitt godkännande så att hyresgästerna slipper invänta ett beslut från hyresnämnden. Men det är inte acceptabelt att dröja fem månader med att lämna ett besked, de andra hyresvärdarna godkände bytet redan i juni.

Två kvinnor och en storpudel på trappan till kulturvillan
Karolina Bjursten och Marianne Samsjö är kritiska till hur hela processen har gått till.

Marianne Samsjö och Karolina Bjursten har inte tappat hoppet än om att bytet ska gå igenom.

– Vi hoppas att det inte blir något beslut om försäljning i fastighetsnämnden. Det känns som att den politiska majoriteten försöker skynda på ett politiskt beslut innan maktskiftet efter valet. Det bästa vore om Stadsholmen tog över förvaltningen av huset, fastighetskontoret verkar inte ha något intresse av att förvalta kulturhistoriska hus, säger Karolina Bjursten.

För Mariannes del har bytesprocessen tagit hårt på hennes hälsa. Hon har svårt att sova på nätterna och är orolig över att tvingas bo kvar i huset i vinter.

– Min ålder gör att jag inte orkar bo här i huset mer. Det ligger mörkt och ensligt till och det är två kilometer till närmaste kommunikation och affär. Jag vill inte bo här längre. Nu blir det här huset som ett fängelse för mig, jag kommer inte ur det.

Fakta: Villa Sjöhagen
  • Villa Sjöhagen är från 1905 och tillhörde Ljunglöfska slottet i Blackeberg. I huset bodde slottets trädgårdsmästare med familj.
  • Villa Sjöhagen är blåklassat, vilket är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden, enligt Stadsmuseet i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringar.
Fakta: Det här krävs för att få byta

Hyresgästen ska ha beaktansvärda skäl för att få igenom ett byte. De vanligaste beaktansvärda skälen för lägenhetsbyte:

  • Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden, exempelvis ­önskemål om lägre hyra.
  • Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.
  • Ändrade familjeförhållanden. Om behovet av en större eller mindre lägenhet beror på exempelvis, tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.
  • Väsentligt förbättrad boendestandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard genom bytet kan detta utgöra ett beaktansvärt skäl.
  • Om hyresvärden inte går med på lägenhetsbytet, kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden och få saken prövad.

Källa: lägenhetsbyte.se

Läs också De fick igenom fempartsbyte - Andrea var spindeln i nätet Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Hyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.