Annons

Mimmi vill se framåt

Falun Mimmi Sandbergs drivkraft är rättvisa för alla. Hon leder danskurser i sitt bostadsområde, skriver, läser och gläds över att hennes grannar i Bojsenburg är från 12 olika länder.
Mimmi Sandberg vid sjön Varpan där hyresgästerna anlagt Bojsen Beach. Foto: LENA MATTSSON

Behåll skorna på, säger Mimmi Sandberg när jag kliver över hennes tröskel en ruggig höstdag. Hon förklarar inte varför, men jag gör som hon säger. Sedan bjuder hon på kaffe, starkt och i stora mängder, och börjar berätta om skrivandet, läsandet, dansen och resorna.

Farmor lärde henne läsa när hon var fyra men skolan var ingen succé. Mimmi blev inte sjuksköterska, hon började skriva istället och hon vill leva i nuet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag försöker leva med det faktum att jag en natt kan få en tegelpanna i huvudet och dö på väg hem från jobbet. Gnäll klarar jag bara inte, jag undrar om det har med åldern att göra, säger Mimmi lika mycket till sig själv som till mig.

Vardagsrumsväggen är täckt från golv till tak med böcker. I en burk finns snäckor hon plockade i Kalifornien nyligen och i badrummet finns en del av dotterdotterns leksaker. Mimmi rör sig kattsmidigt på dansares vis, men helst skulle hon vilja sitta stilla och bara skriva. För tre år sedan fick hon före­ningen Arbetarskrivares stipendium för en novell i sjukhusmiljö om försoning, förlåtelse och förståelse.

Annons

– Rättvisa är det som driver mig. Jag är inte aktiv i något parti eller i facket, men jag tjatar på alla hur viktigt det är att rösta till exempel, säger Mimmi.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

I föreningen Arbetarskrivare finns både amatörer och professionella författare.
– Det är så cool att få vara med. Där finns verkligen det fria ordet och möjligheten att förändra. För det går ju om man jobbar tillsammans!

Mimmi har flera manus liggande men skriver inte så mycket just nu, det går i perioder. Men läser gör hon ständigt, och leder dansgrupper, vaktar hundar, läser på högskolan …

Annons

Det gick som sagt inte så bra i skolan för Mimmi när hon var barn, hon drömde sig bort och vet nu att det finns en diagnos för sånt, ADHD. Med ett skratt säger hon att sin läggning är något hon också har nytta av.
– Ja, det finns de som tror att jag har flera timmar på dygnet än andra! 

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren
Fakta: Mimmi Sandberg

Ålder: 54 år.Bor: Hyrestrea i Bojsenburg i Falun. Yrke: Undersköterska på Falu lasarett.Familj: Särbo, tre vuxna barn, ett barnbarn.Övrigt: Delar gård med hyresgäster från 12 länder.

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.