Annons

MKB sålde 1 660 hyresrätter – här hamnade pengarna

Malmö Lägenheterna på Törnrosen gick från kommunal till privat ägo. Försäljningen genererade en reavinst för MKB med nära 600 miljoner kronor. Hem & Hyra har tittat närmare på vad som hände med pengarna.


Ett 22 våningar högt och spektakulärt utformat hus på Rosengård. Culture Casbah – ett nytt landmärke i Malmö. Så ser planerna ut. För att lägga grunden skapades för två år sedan ett aktiebolag som delas av MKB och de privata fastighetsägarna Balder, Heimstaden och Victoria Park.

Som ett led i detta sålde MKB 1 660 hyresrätter på Rosengård som gick in i det gemensamma bolaget Rosengårds Fastighets AB. Upplägget möttes både av ris och ros.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Försäljningen gav MKB en reavinst på 590 miljoner kronor, avrundat till 600 miljoner i deras egen presentation. Sommaren 2017 kallade MKB till presskonferens och hade viktiga saker att berätta. Vd Terje Johansson lovade att pengarna skulle återinvesteras i främst tre områden: köp av mark och fastigheter (400 miljoner kronor), utveckling kring Rosengårds nya tågstation (100 miljoner) och ”bosociala” investeringar (100 miljoner).

Vår uppföljning visar att det har hänt en hel del, se faktarutorna längst ner. På två av tre områden säger sig MKB ha återinvesterat och ha konkreta och långsiktiga planer. Hur det går med det tredje återstår att se.

Kenneth Gustavsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, var försiktigt positiv till upplägget med återinvestering av pengarna när det nämndes första gången. Han har tagit del av Hem & hyras uppföljning och har inte ändrat åsikt.

Annons
Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

–  Jag tycker det är bra att pengarna går tillbaka till hyresgästerna. Jag har inga synpunkter där, säger han.

Samtidigt poängterar han att det är viktigt att fortsätta följa utvecklingen.

–  Det här var var en engångsgrej och vi säger nej till utförsäljningar. Men vi blev inte tillfrågade och har varken sagt ja eller nej. För hyresgästernas skulle är det viktigt att bevaka att hyrorna inte drar iväg om man gör standardhöjningar. Vi kommer att följa upp detta, säger han.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

När försäljningen av de 1 660 hyresrätterna blev aktuell skrev en rad forskare ett debattlinlägg i Sydsvenskan. Kritik riktades bland annat mot hur Culture Casbah och utförsäljningen skulle påverka de boende på Rosengård. Skribenterna menade att det primära syftet var att öka fastighetsvärdet vilket skulle kunna få en negativ effekt.

Annons

Pål Brunnström vid Malmö universitet är en av forskarna bakom inlägget. Han är även husombud i Hyresgästföreningen och sitter i vänsterpartiets partistyrelse. Istället för att fokusera på hur det gått med MKB:s investeringar vill han idag rikta blicken mot situationen för hyresgästerna som bor i lägenheterna som såldes.

– Vi vet fortfarande inte vad de gör med kärnan i projektet, utförsäljningen av ett stort antal lägenheter från MKB till den nya bolaget, och hur de hanterar bostäderna som ingick där, säger han.

Fakta: Förvärv

MKB har köpt Jägersro travbana för 775 miljoner för att bygga ett helt nytt bostadsområde. I den summan räknas pengarna från försäljningen in. Bolagets affärsutvecklingschef uppger att bygget kommer resultera i runt 4 000 nya lägenheter.

Fakta: Bosocial investering

Bellevuegården: Anställningar av långtidsarbetslösa kvinnor som bor i området. Det ska ge en push in på arbetsmarknaden för enskilda och samtidigt öka tryggheten i bostadsområdet. Läs mer här.

Nydala: MKB stöttar organisationen Hela Malmö som driver ett aktivitetshus för unga på Nydala torg. Pengarna finansierar även två ungdomsledare som arbetar i området varje eftermiddag. De har uppsökande verksamhet riktad mot barnfamiljer som placerats av kommunen i MKB:s lägenheter i stadsdelen för att locka in barnen i verksamheten. Läs mer här.

Herrgården: Ett samarbete med Rosengårdsskolan. Inriktar sig mot barn som är för stora för fritids eller som inte har rätt till det. Drömmarnas hus, Idrott utan gränser och Drivkraft Malmö arbetar med bland annat cirkus- och skaparskola samt dans och läxhjälp.

Fakta: Rosengårds station

Byggandet av själva tågstationen är i full gång. Men MKB:s del i detta ligger längre fram i tiden och det finns ännu inga tydliga besked att få om vad de tänker lägga pengarna på.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Vandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.