Annons

Mölndalsvärd på värstinglista

Mölndal Jenny och Leif Ragland Bergvalls köksgolv var nedslitet till betongen. Ändå vägrade bostadsrättsföreningen de hyr av att byta mattorna. Först när Jenny gick till hyresnämnden hände det saker.
Foto: Gustaf Görfelt
Jenny Ragland Bergvall drog sin värd inför hyresnämnden för att få nya golv. "Det är synd att det ska behöva gå så långt och att man inte kan ha dialog. Jag tycker också det är konstigt att de sade nej när de redan förlorat en gång tidigare", säger hon.

LÄS MER: Här är landets värsta värdar

Jenny och Leif Ragland Bergvall har bott på Ponnygatan i Åby sedan 1993. När husen ombildades till bostadsrätter 2007 valde de att inte köpa sin lägenhet och idag är de ett av runt 40 hushåll som är kvar som hyresgäster .

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Deras värd, bostadsrättsföreningen Skomakargården, är en av fastighetsägarna som hamnat på Hyresgästföreningens lista ”Värsta värden 2019”.

Anledningen är att föreningen vägrat genomföra underhåll hos flera hyresgäster. Det handlar om fuktskador i badrum, tapeter som lossnar och golv som är så slitna att mattorna släpper.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

I fjol förlorade BRF Skomakargården mot två hyresgäster i Göteborgs hyresnämnd. Innan jul lämnade en av dem in krav till hyresnämnden att vite skulle dömas ut, eftersom man ansåg att bostadsrättsföreningen inte gjort det som nämnden krävt.

Samtidigt gick även Leif och Jenny Ragland Bergvall till hyresnämnden med krav på åtgärdsföreläggande. I deras trea var golven i flera rum extremt nedslitna.

– De har nötts ner till betongen. Det dammar grått och är svårt att städa, säger Jenny Ragland Bergvall.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hon och Leif hade även bett att få pengar till målning eller omtapetsering i köket, hallen och ett av sovrummen, men fick nej också till det.

– Allt jag vill ha är golv som är golv. Vanlig plastmatta, absolut inget deluxe, säger Jenny.

Totalt utnött köksgolv.

Först efter anmälan till hyresnämnden, och efter att Hem & Hyra upprepade gånger sökt styrelsen för en kommentar (men utan att få svar), började det hända saker.

Veckan innan jul fick Jenny och Leif besked att bostadsrättsföreningen tänkte genomföra åtgärderna, och när Hem & Hyra ringer upp i mitten av januari är arbetet i full gång.

– De har bytt mattor i sovrummet och hallen. Nu ska det komma målare och fixa med tapeterna, samtidigt som de håller på med relining av ledningarna. Den här veckan ska hantverkarna byta ut köksmattan. De ska också riva ut badrumsmattan och antagligen börja med avfuktning i badrummet, säger Jenny Ragland Bergvall.

Anmälan om åtgärdsföreläggande ligger fortfarande vilande hos hyresnämnden

– Vi drar tillbaka den när allt är åtgärdat. Jag är väldigt tacksam för den stöttning jag fått av Hyresgästföreningen i det här, det har varit guld värt. Men samtidigt är det tråkigt att det ska behöva gå så här långt innan man får normalt underhåll. Det kostar tid, pengar och energi för alla. Jag hoppas det är första och sista gången jag behöver den här hjälpen, säger Jenny Ragland Bergvall.

Annons
Bostadsrättsföreningen Skomakargården har lagt mycket pengar på yttre underhåll de senaste åren. Däremot har man inte varit lika pigg på inre underhåll i hyresgästernas lägenheter.

Milla Olaison, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige, säger att BRF Skomakargården utmärkt sig redan tidigare.

– De har krånglat på olika sätt. De försökte säga upp förhandlingsordningen, så att hyresgästerna själva skulle bli tvungna att förhandla hyran. Men det blev förlikning och förhandlingsordningen förlängdes, säger Milla Olaison.

Nu ser det ut som om även det andra ärendet, där hyresgästen krävt att vite skulle dömas ut, är på väg att lösas.

–  Parterna har kommit överens om att de åtgärder som var kvar från det tidigare åtgärdsföreläggandet ska utföras den här veckan. Under förutsättning att det utförs kommer hyresgästen att dra tillbaka sitt yrkande om utdömande av vitet. Sedan har vi haft sammanträde om åtgärdsföreläggandet för det fuktskadade badrummet. Det beslutet ska meddelas den 31 januari, säger Milla Olaison.

 

Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.