Annons

Värden stängde av Victors el

Nyheter Enligt kontraktet ingår hushållselen i hyran. Men det ville hans nya hyresvärd inte gå med på. Så strömmen stängdes av och Victor Bergström fick bo i ett mörker i två månader.

Med halvannan timmes bilresa enkel resa blir arbetsdagarna i skogen långa. Victor Bergström kör skördare och ­jobbar skift. Antingen tidiga morgnar eller sena kvällar. Att komma hem, lägga sig och titta på en serie på tv eller läsa en bok är dock omöjligt. För hyresvärden har kopplat ifrån strömmen. Via en kabel från förrådet i en annan byggnad kan Victor Bergström förse sig med tjuvkopplad ström som driver kylskåpet, mikron och ett uttag för att ladda mobiltelefonen. Spisen är så klart stendöd. Han börjar tröttna på Gorbys piroger och annan mikromat.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Problemen började en tid efter att Ross fastigheter köpt de tre husen med ­tolv lägenheter i Gräsmyr, ett litet samhälle i Nordmalings ­kommun med Umeå som närmaste större stad knappt fyra mil norrut. Plötsligt fick Victor Bergström en faktura på 3 200 kronor för elström.
Victor Bergström kontaktade sin värd och fick till svar att han glömt fakturera elen tidigare.

– Jag förklarade att hushållselen ingår enligt mitt kontrakt men det ville han inte lyssna på, säger Victor Bergström.

Annons

I stället klipptes elströmmen till lägenheten av. Han kontaktade Hyresgästföreningen, som rekommenderade Victor att betala halva hyran så länge han inte hade ström i lägenheten.
Nu har Ross fastigheter vänt sig till kronofogden. Victor Bergström har fått ett brev där han krävs på 11 000 kronor. Tingsrätten kommer inom kort att avgöra vem som har rätt. Att få ett brev från fogden skulle ge många skrämselhicka, men Victor verkar ta kravet med ro.

Läs ocksåHär är landets värsta värdar

– Det är inget att bry sig om. Han ­håller ju på sådär.

Strömlös. Victor Bergströms värd har stängt av hushållselen. Via en tjuvkopplad kabel från förrådet får han el till det nödvändigaste.

När du läser det här är Victor Bergströms strömlösa tid över. Han har flyttat från tvåan i Gräsmyr till en annan tvåa i Bodbyn, drygt två mil norr om Umeå.
Att skicka fakturor som är tagna ur luften och att höja hyror och ändra villkor utan förhandling, tycks vara återkommande vad gäller Ross fastigheter. För 2017 ville värden höja hyrorna med fem procent – utan förhandling. Samma år höjde kommunala Nordmalingshus, som också har hus i Gräsmyr, med 0,7 procent.

Hem & Hyra har även tagit del av tre betalningspåminnelser på totalt över 180 000 kronor som skickats till en ­äldre dam som bodde i Ross fastig­heters hus i Umeå. Det senaste kravet kom i samband med avflyttning och det låg på drygt 75 000 kronor. När värden med hjälp av Hyresgästföreningen bestred kraven backade Ross fastigheter.

Annons
Läs ocksåHyresgäster vittnar om svarthandel och psykisk terror

– Det är tydligt att det är ett medvetet agerande. Jag gissar att värden fått betalt av en del hyresgäster, annars hade han väl inte fortsatt, säger Niclas Sundell, juristchef på Hyresgästföreningen region Norrland.

När Ross fastigheters ägare Stefan Ross ­konfronteras med nomineringen vill han först träffas personligen. Sedan backar han och vill avvakta beslutet i tings­rätten. När Hem & Hyra ringer upp ­senare trycker han bort samtalet.

Läs också Hyresgäst fick plank för fönstret Ny regel ska göra det enklare att komma åt slarviga värdar Plankspikande värd överklagar tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.