Annons

Ingen värd är värst i södra Skåne – men flera är dåliga

Malmö Hyresgästföreningen i södra Skåne vill inte nominera en enda hyresvärd till "Värsta värden". Men det betyder inte att alla hyresvärdar är bra. Långt därifrån. Hem & Hyras lokalredaktion i Malmö listar i stället sina egna värsta exempel från de senaste två åren.

De senaste åren har Hem & Hyra berättat om mer eller mindre övergivna hyreshus, om hyresvärdar som olovligen hyrt ut livsfarliga källarboenden och om hus där hyresgästerna bor på osäkra andrahandskontrakt år efter år. Vi har skrivit om mögel, skadedjur och värdar som hotats av kännbara viten på grund av misskötsel. Vi har träffat hyresgäster som fryser när det snöar in genom otäta fönster och berättat om familjen med fönstret som trillade rakt ner på gatan.

Men ingen av dessa hyresvärdar platsar på Hem & Hyras lista över landets ”värsta värdar”. Det menar i alla fall Hyresgästföreningen i södra Skåne som tar fram nomineringar till ”värsta värden” från regionen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi känner inte att vi har tillräckligt på fötterna för att kunna utse någon till värsta värden även om det finns dåliga hyresvärdar även i vår region, säger Nan Kinnander, enhetschef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

I stället berättar vi själva på Hem & Hyras lokalredaktion i Malmö om några av de värsta fall som vi har stött på de senaste två åren i vårt bevakningsområde. Det handlar om hyresvärdar som sticker ut och som har misskött sig så att hyresgästerna drabbas. Ofta är miljöförvaltningen i kommunen inkopplad, i andra fall har Hyresgästföreningen drivit ärendena i hyresnämnden. Det är hyresgäster som kommer i kläm men Hyresgästföreningen menar att det inte räcker för att nominera hyresvärdarna till värsta värden.

– Vi har inga ärenden som lever upp till kriterierna och jag vill inte peka ut någon i tidningen, säger Nan Kinnander.

Läs ocksåNy regel ska göra det enklare att komma åt slarviga värdar

Varför inte?

– Man måste göra skillnad på ”värsta värden” där man ska ha fog för att utse någon och verkligheten runt om i Skåne där vi har dåliga värdar, men där vi har andra verktyg att hantera det på.

Hem & Hyra har valt fall som är särskilt iögonfallande, men det finns fler.  Vi har i två artiklar berättat om studentlägenheterna i Lund som dömts ut av miljöförvaltningen. Fastighetsägaren Prime living AB är nominerad till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåPlankspikande värd överklagar tvångsförvaltning
Det regnade och snöade in genom de otäta fönstren i hyreshuset i Tomelilla när Hem & Hyra var där förra vintern. Fatima, som går på högstadiet, bor där med sin familj och berättade om skammen att ta hem kompisar.

”Det är skämmigt att ta hem kompisar”

Fukt, mögel och fönster som inte går att stänga. Och en utdömd källarlägenhet. I ett halvår jagade Miljöförbundet den privata hyresvärden i Tomelilla som de menade höll sig undan myndigheten.

– Det är skämmigt att ta hem kompisar, de frågar ”städar ni aldrig?”. Så jag tar bara hem de jag känner väl.

Fatima går på högstadiet i Tomelilla. Hon bor med sin familj i huset på Östergatan och när vi besökte huset förra vintern berättade hon om skammen att bo här. De var inte de enda drabbade hyresgästerna. I annan en lägenhet gick inte alla fönster att stänga, medan andra inte gick att öppna. Kakelplattor hade lossnat från väggen i ett badrum och det växte mögel på väggarna.

Annons

Räddningstjänsten dömde ut en källarbostad men när Hem & Hyra återvände hade en ny hyresgäst flyttat in. Miljöförbundet tvingades ta till den ovanliga metoden att kungöra sina krav i dagspress eftersom de inte lyckades delge hyresvärden. Först när det gått nära nio månader tar värden Patrik Jörnklev tag i kraven. Han har inget val – gör han inget väntar kännbara viten. Värden vill inte lämna några kommentarer.

Hyresgästen Tina Knezevic har bott i det misskötta hyreshuset på Södra Bulltoftavägen i Malmö i sju år. Hon berättar att det inte finns någonstans att göra felanmälningar.

”Hotas av vite på över en halv miljon kronor”

Hissen har varit sönder i flera månader och det finns ingenstans att felanmäla. Problemen i hyreshuset på Södra Bulltoftavägen i Malmöstadsdelen Kirseberg har pågått i flera år och fortsätter att eskalera. Hyresvärden riskerar nu vite på minst en halv miljon.

Hyresgästen Tina Knezevic skäms över att bo i det övergivna hyreshuset. Hon berättar om dagar utan varmvatten, skumma människor som sover i den olåsta källaren och en hyresvärd som inte går att få tag på. Det är hösten 2018 och problemen har pågått mer eller mindre sedan hon flyttade in för sju år sedan. Nu är det värre än någonsin.

– Hyresvärdarna har gått upp i rök, säger hon.

Var felanmäler du?

– Ingenstans. Ägarna går inte att nå.

Miljöförvaltningen har flera viteshot riktade mot hyresvärden. Det handlar bland annat om fukt och i två av de drabbade lägenheterna bor barn som ofta är sjuka. Miljöförvaltningen konstaterar att bristerna ”är av sådan omfattning och karaktär att de utgör en omedelbar risk för olägenhet för människors hälsa”. Hyresvärdens fru Maria Lundström har tidigare uppgett att de vill sälja huset.

– Det är tufft att äga en fastighet, sade hon då.

Vi har inte kunnat nå hyresvärden Per-Lennart Lundström.

Hyresgästen Tore Olsson berättar att det blivit bättre i hyreshuset i Lund sedan hyresnämnden beslutade om tvångsförvaltning.

”Tvångsförvaltning fortsätter i Lund”

Annons

Hyresgästföreningen har drivit genom ytterligare tre år av tvångsförvaltning av Lars-Åke Håkanssons hus på Örnvägen i Lund. Fastigheten tvångsförvaltades första gången hösten 2013 efter att fakturor till Lunds Energi inte betalats i tid. Elförsörjningen till huset, med fyra hyreslägenheter, riskerade helt enkelt att upphöra.

För tre år sedan förlängdes tvångsförvaltningen och för tredje gången har nu Hyresgästföreningen drivit frågan om tvångsförvaltning. Föreningen menar att ingenting har förändrats som skulle göra att tvångsförvaltningen borde upphöra. Och hyresnämnden håller med. Fastighetsägaren Lars-Åke Håkansson är fortfarande inte lämpad att ta ansvar för huset och de boende. Andemeningen i hyresnämndens är att fastighetsägaren helt saknar intresse av att sköta huset. Och då får någon annan göra det.

– De medlemmar som vi har säger sig vara nöjda med den nuvarande förvaltaren, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Enligt hyresgästen Tore Olsson fungerar underhållet mycket bättre numera.

– Det är mer ordning på det här nu. Man ringer och säger att “nu får ni klippa häcken” och då blir sådana saker gjorda. Det har bara varit positivt. Det är ingen jättestor skillnad jämfört med tidigare men det har blivit enklare eftersom man inte behöver hålla på och tjata, säger han.

Hyresvärden Lars-Åke Håkansson dök inte upp under sammanträdet i nämnden och har alltså inte uttryckt någon egen åsikt om processen eller hyresgästföreningens krav på tvångsförvaltning. Hem & Hyra har inte heller kunnat nå hyresvärden.

Turerna kring huset på Rosenlundsgatan i Malmö har pågått i flera år och gäller de två husen till vänster.

”Hyresvärden förlorade i Svea hovrätt”

I november 2017 avslutas en flerårig kamp som handlat om misskötsel och bristande underhåll av Dragan Davidovics hyreshus på Rosenlundsgatan i Malmö. I tretton artiklar har Hem & Hyra följt turerna kring huset.

Först i november 2017 avslutas det senaste ärendet då Svea hovrätt kör över hyresnämnden som tidigare bestämt att fastigheten inte ska tvångsförvaltas. Hyresgästföreningen har krävt tvångsförvaltning på grund av den mångåriga misskötseln och hovrätten ger dem rätt, även om det handlar om ett förvaltningsåläggande, en mildare variant än tvångsförvaltning. Värden tvingas att ge upp sitt hus, även om han ges möjlighet att själv bestämma vem som i stället ska sköta det. Enligt hovrätten har värden: ”konsekvent dragit ut på tiden vid reparationer och underhåll”. Hem & Hyra har inte kunnat nå värden.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Efter planket – nu tvångsförvaltas huset Peter blev sjuk i lägenheten Värsta värden i Örnsköldsvik: Vi ska bli bättre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.