Annons

Hyresgäster vittnar om svarthandel och psykisk terror

Nyheter Omvittnad svarthandel. Upprepade uppsägningar. Bottenbetyg från de boende. Det finns många skäl till att en värd på Upplandsgatan i Stockholm nomineras som en av landets värsta värdar.
Foto: Kristina Sahlén
”Detta är verkligen en av Stockholms allra sämsta värdar”, säger juristen Bengt Öhman (t h), tillsammans med Tomas Dillén (t v) och Jörgen Wehmonen från Norrmalms hyresgästförening.

”Jag betalade 400 000 för kontraktet, hur skulle jag annars få en lägenhet? Nu är den värd mycket mer.”

”Jag köpte en trea för 350 000 kronor för många år sedan. Det var inte lätt att få fram så mycket kontanter. ”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera hyresgäster berättar om svarta affärer när vi besöker ett hyreshus på Upplandsgatan i Vasastan i Stockholm.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Även polisen har genom åren fått många tips om att det pågår olaglig försäljning av kontrakt där.

Läs ocksåHär är landets värsta värdar

Ingen av hyresgästerna vi pratar med vill dock framträda öppet. Det är inte bara på grund av att de själva har medverkat i svarthandel.
De är rädda för att bli vräkta.

Annons

Hyresvärden har drivit många uppsägningsärenden. Ofta med hjälp av långa rättsliga tvister och privatdetektiver som spanar på hyresgästerna.
Ändå har han i flera fall inte kunnat bevisa att det finns grund för uppsägning.

”Han ville åt min lägenhet och hävdade att jag inte bodde där. Advokaten kom hela tiden med nya inlagor. Det var som att de ville göra processen så långdragen som möjligt och under tiden levde jag i den otrygghet det innebär att vara uppsagd. Det var ren psykisk terror i ett och ett halvt år”, säger en hyresgäst, som till slut vann och fick bo kvar.

Läs ocksåVärden stängde av Victors el

En annan säger att han inte vågar klaga på de allvarliga felen i lägenheten eftersom han i så fall hotas med uppsägning för att ha vanvårdat den.

Allvarliga brister i förvaltningen ligger också bakom Hyresgästföreningens nominering till ”Värsta värden”:

  • Dålig ventilation. Tidigare kontroller har visat mycket låga luftflöden i lägenheterna. Det finns ingen godkänd ventilationskontroll sedan 18 år.
  • Dåligt brandskydd. Bland annat sluter inte dörrarna till trapphuset tätt. Vid brand kan röken lätt sprida sig och göra den enda utrymningsvägen livsfarlig.
  • Farlig el. Det finns oskyddade, strömförande installationer på flera håll.
  • Risker på gården. Betongfasad som släpper, osäkra brunnar och löst bråte innebär risker, bland annat för de förskolebarn som leker på gården.
  • Höjda hyror. Trots att hyreshöjningar ska förhandlas har det inte gjorts på flera år. Hyrorna har höjts ändå.
  • Usla betyg. I Hyresgästföreningens stora enkätundersökning dinvard.se ligger värden på plats 460 av 465 hyresvärdar i Stockholm.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, skickade i höstas ett långt brev med krav på åtgärder. Fastighetsägaren hämtade aldrig ut det.

Annons

– Detta är verkligen är en av Stockholms allra sämsta värdar. Han har hållit på länge och systematiskt lurat sina hyresgäster. Nu har vi anmält bristerna till de myndigheter som har tillsynsansvar. Vi får se om det leder till något, annars får vi gå vidare. Så här kan det inte fortsätta, säger Bengt Öhman.

När Hem & Hyra ringer upp och ber värden kommentera uppgifterna lägger han på luren. Läs om varför vi inte namnger denna hyresvärd i ansvariga utgivares krönika.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs också Dyster läsning om de värsta värdarna Hyresgäst fick plank för fönstret Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.