Annons

Hyresgäst fick plank för fönstret

Nyheter Värden tyckte att hyresgästen tittade ut för mycket genom fönstret. Därför målades sovrumsfönstret med svart sprejfärg. När kronofogden beslutade att färgen skulle tas bort lät värden sätta upp ett plank framför fönstret.
Foto: Privat
Slutspikat. Den riksbekanta plankstriden har fått en lösning. Hyresgästen har erbjudits en annan lägenhet och ska flytta.

Hyresvärden Bror Andersson i småländska Stockaryd har utan tvekan överträtt sina befogenheter. Han ville höja Gull-Britt Karlssons hyra från 4 900 kronor till 6 000 kronor i månaden utan förhandling. Gull-Britt valde att betala den gamla hyran. Värden gick till tingsrätten för att få hyresgästen avhyst. Så blev det inte. Värden dömdes i stället att betala Gull-Britt Karlssons rättegångskostnader på 20 000 kronor.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under förhandlingen sa värden att han skulle ”ta lagen i egna händer” om inte tingsrätten gick på hans linje.

Märkliga scener utspelas senare under samma dag utanför Gull-Britt Karlssons bostad. Hon vittnar om hur värden målar sovrumsfönstrets utsida med svart sprejfärg. Den ena av hennes två ytterdörrar spikas igen med två brädor på tvärs. Som motiv för sitt drastiska handlande anger värden för Hem & Hyra att hyresgästen kan stå och titta ut i timmar och att grannarna måste skyddas.

– Det är ren lögn. Jag tittar inte ut mer än någon annan hyresgäst, säger Gull-Britt Karlsson.

Annons
Läs ocksåHär är landets värsta värdar

Med hjälp av Hyresgästföreningen vänder sig Gull-Britt Karlsson till Kronofogden, som beslutar att färgen och plankorna ska tas bort. Värden struntar i att följa beslutet varvid fogden får rycka ut med rengöring och kofot. Dagen efter råder på nytt aktivitet utanför Gull-Britt Karlssons sovrumsfönster. Värden låter en snickare resa ett fristående plank utanför fönstret så att de är omöjligt att titta ut. Den här gången går den juridiska processen snabbare. Kronofogden avlägsnar snickerierna.

– Jag ska sätta upp ett nytt plank. Det är ju min tomt, säger Bror Andersson.

Du vill höja hyran utan att förhandla. Hur resonerar du?
– Det måste jag väl få göra. Jag har inte gjort någon hyreshöjning på flera år.

Läs ocksåVärden stängde av Victors el

Men en hyreshöjning brukar ju för handlas med en motpart, vanligtvis Hyresgästföreningen?
– Nej, jag har skrivit in i kontrakten att mina hyresgäster inte får vara med i Hyresgästföreningen.

Annons

Ena Hodzic, jurist på Hyresgästföreningen säger att ett sådant krav saknar juridisk betydelse:

– Det är inte olagligt för hyresvärden att skriva in ett sådant villkor men det är väldigt oseriöst. Ett sådant villkor har ingen juridisk betydelse och det går inte att verkställa. En hyresgäst riskerar alltså inte att förlora sitt kontrakt på grund av att man är medlem i Hyresgästföreningen, däremot har en hyresvärd friheten att fritt välja sina hyresgäster och det är väl enda situationen som det skulle kunna ha någon betydelse, säger Ena Hodzic.

Läs också Hyresgäster vittnar om svarthandel och psykisk terror Ny regel ska göra det enklare att komma åt slarviga värdar Plankspikande värd överklagar tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.