Annons

Nya Byn Krylbo ABåter nära konkurs

Avesta Nya Byns kreditgivare har sagt upp lånen och revisorn påpekar att företaget skrivit upp värdet på fastigheterna på ett felaktigt sätt. Det framgår av årsredovisningen för fjolåret.
Nya Byn Krylbo AB riskerar återigen att gå i konkurs. Företaget får också stark revisorskritik. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Återigen är Nya Byn Krylbo AB nära en konkurs. Företaget har också ännu en gång bytt ägare. Sedan april i år är företaget ett dotterföretag till MKS Redfood Trading Limited som är registrerat i Nicosia på Cypern. Det är en del av ”en refinansieringsprocess” skriver man i årsredovisningen som lämnades in till Bolagsverket för en tid sedan.

Företaget gjorde en vinst på 41 000 kronor i fjol men har drygt 54 miljoner kronor i lån hos kreditinstitut. De lånen har nu kreditgivarna sagt upp och Nya Byn kommenterar i årsredovisningen att refinansiering ska ske. Hur det ska gå till redovisas inte.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alla lägenheter i Krylbo och Karlbo är uthyrda men Nya Byns ekonomi och hur företaget skötts lämnar alltså mycket att önska. Den auktoriserade revisorn från Grant Thornton skriver i revisionsberättelsen bland annat att det finns förhållanden i företaget ”som väcker betydande tvivel om bolagets fortsatta drift”. Och han påpekar att fastigheterna värderats till ett värde som ligger över taxeringsvärdet vilket inte är tillåtet.

Revisorn konstaterar också att Nya Byn ”vare sig redovisat eller betalat mervärdesskatt i rätt tid och med rätt belopp”. Och det påpekas att bokföringen släpar efter och att den interna kontrollen inte fungerat:

Annons

– Styrelsen har därmed brustit i sina skyldigheter enligt aktiebolagslagen, avslutas revisionsberättelsen.

Läs ocksåKrisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk kraschHyreshus till salu

När årsredovisningen för 2014 kom i våras, rejält försenad, konstaterade Hem & Hyra att det bara var tack vare stora uppskrivningar av fastigheternas värde som företaget undgått konkurs. Läs mer här. Det samma kan alltså sägas om redovisningen för 2015.

Annons

 

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.
Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Revisorerna: Ge inte styrelsen ansvarsfrihet Viking Vestin har fått tillbaka elen efter konkursen: "Nu hör jag radion igen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.