Annons

Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar

Helsingborg De senaste två åren har Helsingborgshem strandat hyresförhandlingarna – men denna gång hoppas det kommunala bostadsbolaget att det ska finnas en överenskommelse innan jul. ”Det finns en större förståelse från båda parter i år”, säger bolagets förhandlingsansvarige.
En delad bild med en frilagd ung kvinna, en bild över ett bostadsområde och en skylt med texten Helsingborgshem på en tegelfasad.
Foto: Petra Martinsson, Wikimedia Commons
Sofie Lindberg är förhandlare på Hyresgästföreningen, och hoppas på nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster innan jul.

Tor Berger är förhandlingschef på Helsingborgshem och berättar att bostadsbolaget och Hyresgästföreningen träffats vid tre tillfällen, för att diskutera 2024 års hyror för hyresgästerna i de 12 000 lägenheterna.

– Vi har haft en konstruktiv diskussion men vi har inte kommit överens, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna inför de hyror som gäller nu strandades. Eftersom parterna inte kom överens, gick frågan istället till Hyresmarknadskommittén. Samma sak hände året innan dess.

Vad är det som talar för att det inte blir en strandning även denna gång?

– Det är ju jättesvårt att uttala sig om vad som komma skall. Det är klart att vi just nu står en bit ifrån varandra, men jag tycker samtidigt att det finns en större förståelse från båda parter i år, säger Tor Berger.

Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.

Parterna kommer att träffas igen i nästa vecka.

Annons

Helsingborgshem menar att en hyreshöjning på 8,8 procent är det som skulle behövas för att täcka bolagets ökade kostnader, något som Helsingborgs Dagblad var först med att berätta. Det är inte detsamma som att det är detta som bolaget verkligen kommer att kräva i slutändan, säger Tor Berger.

– Det är en alldeles för hög hyreshöjning, säger han.

Läs ocksåDärför kan hyran höjas mer än någonsin 2024 - sju faktorer som påverkar

Enligt Tor Berger har Hyresgästföreningen lagt ett motbud på 4 procent. Sofie Lindberg är förhandlare på Hyresgästföreningen, och bekräftar att detta stämmer.

Men hon menar att fastighetsägarna måste ta hänsyn till att även hyresgäster drabbats, i form av ökande levnadsomkostnader. ”Generellt har fastighetsägarna haft många goda år och när det som nu är tuffare tider ekonomiskt kan inte hela kostnaden vältras över på hyresgästerna”, skriver hon i ett mejl till Hem & Hyra.

Under torsdagen blev den första uppgörelsen för ett allmännyttigt bostadsbolag i Skåne klar. Hörbybostäders hyresgäster får en höjning på 4,6 procent.

Med tanke på det, är 4 procent i Helsingborg orimligt?

Annons

– Jag kan inte sätta betyg på vad som är rimligt och orimligt. Vi utgår givetvis från oss själva, säger Tor Berger på Helsingborgshem.

Han hoppas på att det innan jul ska finnas en uppgörelse om de nya hyrorna, och att frågan inte ska behöva gå till Hyresmarknadskommittén.

– Vi vill kunna ta i hand i nästa vecka, säger Tor Berger.

Sofie Lindberg på Hyresgästföreningen vill också kunna ha en uppgörelse på plats innan jul, men ”det ekonomiska läget är fortfarande riktigt kämpigt och förhandlingarna är tuffa även i år”, skriver hon i en kommentar.

Fakta: Så mycket har hyran höjts i Helsingborgshem

Källa: Hem & Hyra

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén instiftades 1957 och prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de bostadsföretag som är medlemmar i Sveriges Allmännytta. Kommittén är partssammansatt, vilket innebär att ledamöterna kommer från Hyresgästföreningen respektive Sveriges Allmännytta. Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte och kan inte överklagas.

Källa: Hyresmarknadskommittén

Fakta: Yrkanden och uppgörelser i hela landet

Läs också Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.