Annons

Helsingborgshem höjer hyran efter ovanligt lång förhandling

Helsingborg Ovanligt sent men nu är hyresförhandlingen klar mellan Helsingborgshem och Hyresgästföreningen. Med tanke på rådande coronapandemi beklagar båda parter att de idag måste ge hyresgästerna beskedet om en hyreshöjning.
Foto: Petra Martinsson/Creative Commons

Uppgörelsen landar för de allra flesta på en höjning med 1,7 procent. På grund av några undantag är genomsnittet 1,63 procent.

– Det är olyckligt att behöva gå ut med detta just nu, men vi har en plikt att förhandla, så är det. Vi började med förhandlingarna redan i november och ingen kunde förutspå att detta skulle inträffa, säger Peter Olsén, samordnare för förhandling på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshöjningen kommer ovanligt sent på året. Helsingborgshem brukar vara klara med en uppgörelse i början av året. Enligt Peter Olsén har parterna varit överens om nivån ganska länge sedan men andra saker har dragit ut på tiden, bland annat diskussioner om underhåll.

Annons

Tor Berger, förhandlingsansvarig på Helsingborgshem, är också brydd över att behöva komma med beskedet i dessa dagar.
– Men trots allt som händer just nu har vi ett uppdrag att sköta. Vi har fastigheter som kräver underhåll, det kostar pengar och det mesta blir dyrare. Vi har haft långa diskussioner och under tiden har världen förändras. Så här i efterhand hade det varit bättre att vi hade kommit överens tidigare och inte just nu.

Den nya hyran gäller från 1 april, vilket betyder att det blir en månads retroaktiv höjning. Den kommer att fördelas under hela året. Tor Berger har ingen specifik förklaringen till att förhandlingen tog så lång. Han vill inte beskriva det som en konflikt mellan parterna mer ”en förhandling med högt och lågt i tak”. Han säger att de fortsatt har ett bra samarbete med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Tor Berger konstaterar att det är svårt att veta hur samhället och ekonomi förändras framöver. Helsingborgshem tar höjd för att fler hyresgäster än vanligt kommer att få problem med ekonomin och med att betala hyran.
– Vi uppmanar alla hyresgäster att höra av sig om man får problem med att betala hyran. Vi är beredda att göra vad vi kan för att hjälpa till.

Annons

Helsingborgshem äger cirka 12 000 lägenheter.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.